StoryEditor

Nova ograničenja za britanske i europske građane zbog Brexita

Piše D  /  05.01.2021., 06:01h

Britance se od 1. siječnja u Europskoj uniji smatra državljanima treće zemlje i više nemaju pravo na slobodno kretanje u cilju rada, studiranja ili života u mirovini na teritoriju Europske unije i pridruženih zemalja Norveške, Islanda i Švicarske.

Velika Britanija također građane Europske unije tretira kao i većinu drugih stranih državljana. Osim onih koji su prije završetka 2020. imali pravo boravka u zemlji pa zadržavaju svoja prava, u skladu sa sporazumom o razdruživanju. Jednako vrijedi za Britance u Uniji, prenosi Hina.

Turisti

Britanski turisti morat će se oboružati strpljenjem žele li ući u EU iako su se dvije strane dogovorile o recipročnom izuzeću od viza.

Njihov boravak u Uniji ograničen je na najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana.

Moraju dokazati da su osigurani, da imaju dovoljno novca i povratnu kartu.

Europljani mogu ući na britanski teritorij s osobnom iskaznicom do listopada 2021., nakon čega će morati imati putovnicu, za boravke do najviše šest mjeseci.

Irski i britanski državljani i dalje imaju potpunu slobodu kretanja temeljem starog bilateralnog sporazuma.

Britanci koji žele putovati sa svojim psom ili mačkom moraju ishoditi međunarodni zdravstveni certifikat najkasnije deset dana prije boravka u Uniji.

Ali isto ne vrijedi za Europljane, koji mogu i dalje dovoditi svoje kućne ljubimce u Ujedinjeno Kraljevstvo bez dodatnih komplikacija.

Poslovna putovanja

Sporazum predviđa da može biti potrebna radna dozvola, što ovisi o aktivnostima kojima se čovjek bavi.

Općenito, dozvolu ne moraju imati sudionici sastanaka, konferencija, seminara, sajmova, salona ili znanstvenih skupova, a potrebna je za aktivnosti koje obuhvaćaju prodaju dobara ili usluga. Neke zemlje EU-a predviđaju dodatne restrikcije za neke aktivnosti.

Europski državljani kojima je u Britaniji ponuđen posao moraju dokazati da znaju engleski, a plaća im je određena zakonom.

Studenti

Gotovo je s razmjenom studenata s Velikom Britanijom u sklopu Erasmusa: europski program preskup je, zaključio je britanski premijer Boris Johnson. Umjesto njega, britanski studenti moći će sudjelovati u svjetskom programu razmjene nazvanom po matematičaru Alanu Turingu.

Europski studenti morat će imati vizu za svaki sveučilišni boravak dulji od šest mjeseci, i morat će platiti višu školarinu, do četiri puta za medicinu i neke druge prestižne diplome.

Po podacima britanskog parlamenta, zemlja je školske godine 2018./19. imala 143.000 studenata iz EU-a na svojim sveučilištima.

Godine 2015., strani studenti pridonijeli su britanskom gospodarstvu s 25,8 milijardi funti (29 milijardi eura). Britanija je druga najpopularnija destinacija na svijetu kad je riječ o obrazovanju nakon SAD-a.

Imigracija

Gotovo 1,3 milijuna Britanaca trenutačno boravi u Europskoj uniji. U Ujedinjenom Kraljevstvu, više od 4,2 milijuna europskih građana podnijelo je zahtjev za potvrdu o zakonitom boravku putem sheme britanske vlade “EU Settlement Scheme” (EUSS) do kraja listopada. Njihova prava zaštićena su ako su se zakonito nastanili u zemlji do 31. prosinca 2020.

Situacija je drugačija za one koje žele emigrirati nakon 1. siječnja. Britanija je uvela sustav bodovanja koji će Europljanima jako otežati nastanjivanje. U obzir će se uzimati dob, poznavanje engleskog, financijska sredstva.

A Britanci koji se žele nastaniti u Francuskoj, Španjolskoj ili Njemačkoj (što su im omiljene destinacije za rad ili mirovinu) suočit će se s istim uvjetima kao i državljani trećih zemalja. Bilo da je riječ o zdravstvenom osiguranju, prihodima ili poznavanju jezika.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:29