StoryEditor

Nova nevjerojatna objava pokazala stvarnu ulogu Zdravka Mamića

Piše D  /  15.12.2019., 10:12h

Trebalo je dvaput protrljati oči i shvatiti da ipak nije šala. Zoran Mamić novi je član Komisije za profesionalni nogomet HNS-a. Odluku je donio Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza na sjednici koja je održana u utorak, 10. prosinca. No, javnost je dobila šansu saznati je tek tri dana poslije kad je objavljena u glasniku Saveza.

Razumljivo da je nisu prenijeli odmah, jer u svoje su tijelo ipak primili optuženika za kriminal koji bi, prema nepravomoćnoj presudi, trebao odguliti 4 godine i 11 mjeseci zatvora. Podsjetimo, Zoran Mamić nepravomoćno je osuđen na tu kaznu zbog pljačke teške 122 milijuna kuna te je optužen za udruživanje u zločinačku organizaciju zbog izvlačenja novca iz gradskog kluba Dinamo putem transfera igrača i fiktivnih ugovora.

Ukupnu štetu koju je klan Mamić, pojačan nekadašnjim Dinamovim, a danas HNS-ovim direktorom Damirom Vrbanovićem, počinio klubu USKOK procjenjuje iznosom od oko 280 milijuna kuna.

Uglavnom, uz Vrbanovića, funkciju u Savezu sada ima i Zoran Mamić. A imao bi je sigurno i brat Zdravko da nije u bijegu u Bosni i Hercegovini.

U HNS-u u imenovanju Zorana Mamića na novu funkciju ne vide ništa sporno, oni ponavljaju staru floskulu o “presumpciji nevinosti”. Jer, eto, presude još nisu pravomoćne.

Presumpcije nevinosti HNS se svojedobno držao i u slučaju tada svog istaknutog člana Izvršnog odbora Šime Zirduma, koji je 2009. bio optužen za seksualno uznemiravanje maloljetne nogometašice s virovitičkog područja.

Iz Izvršnog odbora HNS ga je bacio tek tri godine poslije, nakon što je presuda postala pravomoćna.

Šteta što se HNS u tom i u sadašnjem Mamićevu slučaju drži slova zakona, a ne razmišlja o moralnosti. Jer, moralno bi bilo da likove koji su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne odmah maknu iz struktura Saveza.

Zoranovo imenovanje zapravo je još jedan dokaz da se neke stvari u HNS-u nisu promijenile, ali je još više dokaz da stvarni gazda hrvatskog nogometa ne sjedi u Ulici grada Vukovara Zagrebu, već se šeće po Bosni i Hercegovini, zemlji u koju je kukavički pobjegao od hrvatskog pravosuđa.

Jer, bez brige, Zdravko Mamić odlučio je da Dinamo umjesto dosadašnjeg člana Marijana Vlaka u komisiju za profesionalni nogomet HNS-a delegira Zorana Mamića.

A Zoranov ulazak na mala vrata u HNS pokazatelj je da će za neko vrijeme dobiti i važniju funkciju. Neka, jer nogomet je u nekim dijelovima još uvijek samo preslika nemoralnog, kriminalnog i korumpiranog hrvatskog društva, piše Večernji list.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:56