StoryEditor
Optužbe na račun prvog pape Poljaka

Nova knjiga o papi Ivanu Pavlu II. izazvala buru u poljskoj politici

Piše hina  /  09.03.2023., 17:07h

Vladajući poljski nacionalisti traže da parlament u četvrtak donese rezoluciju kojom bi se obranio ugled preminulog pape Ivana Pavla II. nakon objave knjige u kojoj se tvrdi da je prikrivao pedofilske skandale dok je bio nadbiskup Krakova.

Optužbe na račun prvog pape Poljaka izazvale su žučnu raspravu u jednoj od najkatoličkijih država u Europi.

Dok neki misle da bi zbog novih otkrića trebalo preispitati ostavštinu Ivana Pavla II., vjerski konzervativci vide knjigu kao ljevičarsku urotu da se ocrni osoba koja je u samoj srži nacionalnog identiteta.

To je stav i vladajuće stranke Prava i pravde (PiS), uključujući premijera Mateusza Morawieckog.

"Danas branim našeg voljenog Papu, jer kao većina domoljuba znam da mu kao nacija dugujemo jako, jako puno. Možda i sve", rekao je Morawiecki u emotivnoj snimci objavljenoj u četvrtak.

U Poljskoj, gdje se katolicima deklarira 85 posto stanovnika, Ivan Pavao II. kojega je papa Franjo 2014. proglasio svecem, smatra se osobom koja je jako pridonijela padu komunizma 1989.

PiS želi da parlament donese rezoluciju o obrani časti Pape od 1978. do smrti 2005. Glasanje bi se trebalo održati, a PiS za ima dovoljnu većinu.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Poznanja Stanislaw Gadecki također je pozvao "sve ljude dobre volje da ne dopuste da se uništi opće dobro, a dio toga nesumnjivo je i naslijeđe Ivana Pavla II.".

Vatikan zasad nije odgovorio na zahtjev da komentira tvrdnje iznesene u knjizi "Maxima Culpa" koja je ovaj tjedan objavljena na poljskom jeziku.

U njoj se autor Ekke Overbeek vraća u vrijeme kada je Karol Wojtyla bio nadbiskup Krakova od 1964. do 1978. Izvor su mu bili arhivi tajne poljske komunističke službe te razgovori sa žrtvama i svjedocima pedofilije.

U knjizi se navodi da Ivan Pavao II. ne samo da je znao za seksualno nasilje nad djecom u svojoj nadbiskupiji, nego je pomagao u prikrivanju zločina tako što je osumnjičene svećenike premještao iz jedne župe u drugu, uključujući dvojicu koja su na kraju bila optužena i osuđena na zatvorske kazne.

"Otkrio sam vrlo konkretne slučajeve u kojima su rimokatolički svećenici seksualno napastovali maloljetnu djecu u krakovskoj nadbiskupiji u vrijeme kada ju je vodio budući papa Ivan Pavao II.", rekao je Overbeek Reutersu.

"Od početka je bio svjestan problema i to baca posve novo svjetlo na njegov pontifikat", dodao je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:56