StoryEditor
muljaža oko kredita

Bilješkinja iz Kiseljaka prevarila Visočanina, zbog nje je ostao bez kuće, mora mu platiti gotovo milijun maraka

Piše desk  /  14.07.2022., 11:55h

Javni bilježnici su već godinama neizostavan dio pravne svakodnevice građana BiH, no neki s njima maju loša iskustva.

Kako piše Capital.ba, zbog grešaka i propusta koji je napravila bilješkinja Smiljka Đukić, Adnan Nazifović iz Visokog ostao je bez kuće, a ona bez oko milijun maraka koliko će morati nadoknaditi za prouzrokovanu štetu.

Naime, Nazifović se u njenom notarskom uredu u Kiseljaku pojavio u veljači 2008. godine, zajedno sa suprugom i svojim poslodavcem Marinkom Tukom, vlasnikom tvrtke Blue-Star iz Kiseljaka.

Poduzeće u kojem je Nazifović bio poslovođa zapalo je u financijske probleme pa je Tuki bio neophodan novac kako bi ga održao u životu.

Kako nije imao dovoljno snažne instrumente osiguranja za kredit, Nazifović mu je izašao u susret i pristao da se na njegovoj obiteljskoj kući u Visokom upiše hipoteka za kredit od 100.000 maraka koji će podići tvrtka Blue-Star.

Oni 27. veljače potpisuju ugovor nakon čega se hipoteka zavodi u zemljišne knjige. Vrijednost kuće i zemljišta procijenjena je na 487.995 KM.

Međutim, Tuka ne vraća kredit i poduzeće propada. Banka koja mu je povjerila novac pokreće postupak u kojem traži založene nekretnine i uzima ih, ali ne po osnovi kredita od 100.000 KM, već po osnovi trostruko većeg.

Ispostavilo se da je imovina Nazifovića i njegove supruge opterećena kreditom od 300.000 KM iako oni na to nikada nisu pristali. U tužbi koju su podnijeli krajem 2016. godine oni su tvrdili kako su ih Tuka i bilješkinja Đukić prevarili i dali im na potpis nešto s čime se sigurno ne bi složili.

Naime, u tužbenom zahtjevu stoji kako je bilješkinja stranicu iz ugovora o hipoteci na iznos od 100.000 KM stavila i uvezala u ugovor o hipoteci za kredit od 300.000 KM, a što je bilo očigledno jer su se brojevi jednog našli na stranicama novog ugovora.

Iako su nižestupanjski sudovi djelomično ili u cijelosti odbacili tužbu, smatrajući da je riječ o proceduralnom propustu, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je ranije presude preinačio i poništio sporni ugovor te naredio bilješkinji da nadoknadi štetu koja s kamatama iznosi blizu milijun maraka.

Konačan sudski epilog još se ne nazire, slučaj je došao i do Ustavnog suda.

Dnevnik.ba

03. listopad 2022 13:13