Article_Top_970x250

Norvežani žele udvostručiti broj američkih marinaca na svojoj teritoriji, Rusi najavili osvetničke mjere

strah od invazije

Norvežani žele udvostručiti broj američkih marinaca na svojoj teritoriji, Rusi najavili osvetničke mjere

lip 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rusija je u četvrtak najavila osvetničke mjere zbog plana Norveške da više nego udvostruči broj američkih marinaca razmještenih u toj zemlji.

Oslo je objavio u utorak da će zatražiti od Sjedinjenih Država, saveznika u NATO-u, da pošalju 700 marinaca da se obučavaju u Norveškoj od 2019. godine, u poređenju sa sadašnjih 330 i da će dodatne trupe biti razmještene duž ruske granice, prenosi Fena.

- To čini Norvešku manje predvidivom i moglo bi izazvati rastuće napetosti, pokrećući trku u naoružanju i destabilizirajući situaciju u sjevernoj Europi - navodi rusko veleposlanstvo u Oslu u priopćenju na svojoj Facebook stranici.

- Mi to smatramo očigledno neprijateljskim potezom i to neće ostati bez posljedica - navodi veleposlanstvo.

Oslo je sve zabrinutiji Rusijom otkako je Moskva anektirala Krim od Ukrajine u 2014., istovremeno naglašavajući da ne smatra svog mnogo većeg susjeda direktnom prijetnjom.

Američki marinci trebali bi otići do kraja ove godine nakon što je početni kontingent stigao u siječnju 2017. radi obuke u zimskim uslovima. Oni su prvi strani vojnici u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.

U srijedu je ruska Sjeverna flota pokrenula velike mornaričke vježbe u arktičkom Barentsovom moru. Norveška će u ovoj godini biti domaćin najvećih manevara NATO-a u desetljeću, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

Tagovi: