Article_Top_970x250

Norveški liječnik tvrdi da je virus mutirao

trondheim

Norveški liječnik tvrdi da je virus mutirao

lis 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Pixabay

Nova mutacija SARS-CoV-2 virusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavni liječnik općine Trondheim Tove Røstad, dok Rospotrebnadzor navodi da u Rusiji nije identificiran nijedan novi soj virusa.

Norveški tabloid Verdens Gang prenio je u ponedjeljak da je nova mutacija koronavirusa bez presedana u Norveškoj identificirana u Trondheimu na sjeveru zemlje, prenosi TASS.

Rusija, međutim, nije identificirala nijedan novi soj koronavirusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkulira u drugim zemljama, priopćio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Navodi se da Rusija sustavno proučava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV-2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mjesečno.

"Dobiveni podaci se koriste za analizu relevantnosti sustava dijagnostičkih testova i pomoć u identificiranju uvezenih slučajeva i procjeni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV-2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama", navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba