StoryEditor

Non paperi o podjeli BiH postoje još od Daytona

Piše D  /  21.04.2021., 09:04h

Pojedini političari u BiH i regije već pokreću političke kampanje zasnovane na ovim idejama, koje su većinom u neformalnom obliku non papera, a kroz koje pokušavaju ojačati svoju političku poziciju u biračkim tijelu i skrenuti pažnju s afera i teške ekonomske situacije.

Ovih dana pojavio se i papir koji je navodno napisao Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije, uz suglasnost i odobrenje premijera i predsjednika te zemlje, a kao datum se navodi veljača 2011. godine. U njemu se govori o mogućnosti promjene granica u BiH i razdruživanju Srba, Hrvata i Bošnjaka. Istaknuto je kako je dokument napisan za EU summit na temu BiH, iako te godine nije bio održavan summit na kojem bi tema bila BiH.

Te godine, naime, EU je održala četiri summita, i to 25. ožujka, 21. srpnja, 29. rujna i 30. studenoga i ni na jednom nije tema bila BiH. O BiH je bilo riječi u Vijeću EU u ožujku, međutim tamo ne samo da nije bilo govora o promjenama granica, nego je na prijedlog visoke predstavnice za vanjske poslove Catherine Ashton, donesena odluka o usvajanju mehanizma sankcija protiv političara koji bi ugrožavali teritorijalni integritet BiH i kršili Daytonski sporazum, pišu Nezavisne novine

Dobro upućeni međunarodni diplomati s kojima su kontaktirali, uvjeravaju kako je tajmig za ove teme odabran povodom predstojećeg summita Amerike i Rusije, na kojem će se pokušati smiriti tenzije u Europi.

Ove diplomate vjeruju kako se na Balkanu dižu umjetne tenzije ne da se izazovu sukobi ili bilo kakva promjena granica, nego da se podigne uloga u predstojećim pregovorima, u kojima će se pokušati definirati novi odnosi između Istoka i Zapada u Europi, a posebno kad je u pitanju Ukrajina i sudbina Krima. Također, u medijima se ove ideje predlažu kao nove na način da se prvi put govori o promjenama granica, što nije točno.

Nezavisne su 2014. godine objavile pismo Sandy Bergera, u to vrijeme zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, od 27. listopada 1996. godine, u kojem je razmotrena mogućnost dozvoljavanja Republici Srpskoj da se pripoji Srbiji ako Bošnjaci ne uspiju uvjeriti Srbe da treba živjeti zajedno u istoj državi.

U Clintonovoj knjižnici objavljen je i govor Bila Clintona iz studenoga 1995. u kojem on jasno izražava skeptičnost u budućnost BiH.

"Nema jamstva da će muslimani, Srbi i Hrvati ostati zajedno kao prijatelji, susjedi i građani u zajedničkoj državi, ali zahvaljujući američkom liderstvu narod BiH ima priliku o svojoj sudbini odlučiti u miru", citiran je Clintonov govor.

Iako se mogućnost raspada BiH razmatrala odmah nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, uvijek se od toga odustajalo jer je svima bilo jasno što bi to značilo u praksi za BiH i regiju. Faris Kočan, slovenski analitičar i dobar poznavatelj i slovensne političke scene i zapadnog Balkana, također se slaže da su razlozi izlaska ovih non papera banalne prirode.

"Ako je točno da je Janša distribuirao non paper o kojem govore mediji, razlog je njegova osobna priroda. On voli sebe vidjeti kao važnu osobu koja nešto odlučuje, ali propustio je shvatiti da će ovo nanijeti veliku štetu Sloveniji, jer će je početi povezivati s idejama koje su protivne imidžu Slovenije, koja je u regiji uvijek željela biti viđena kao pozitivna sila", rekao je Kočan za Nezavisne.

Također je ukazao na činjenicu da ni Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, ne odgovaraju ovi non paperi, jer nanose štetu interesima Srbije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:04