StoryEditor
izbori u njemačkoj

Noć pred veliku odluku: Merkel se uključila u kampanju, SPD u blagoj prednosti

Piše desk  /  25.09.2021., 22:25h
Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je kandidata svoje stranke desnog centra Armina Lascheta, u neobično tijesnoj utrci pred sutrašnje izbore.

Na posljednjem skupu CDU-a, u Laschetovom rodnom gradu Aachenu, Merkel ga je pohvalila kao "graditelja mostova koji će okupiti ljude", prenio je BBC.

Izgledi pred izbore su toliko neizvjesni da je nemoguće predvidjeti tko će biti pobjednik. Prema anketama, desni centar je gotovo izjednačen sa SPD-om koji pripada lijevom centru.

image

Rezultati anketa za izbore u Njemačkoj

BBC -

Merkel je dominirala njemačkom politikom posljednjih 16 godina kao kancelarka.

Ona je obećala da će izbjegavati uplitanje u kampanju za nedjeljne izbore. No, njen savez CDU-CSU izgubio je ugodnu prednost pred izbore i sada blago zaostaje za SPD-om.

Stranka Zelenih na putu je da dođe na treće mjesto, ali bi ipak mogla sudjelovati u Vladi. Analitičari kažu da je moguć široki raspon koalicija.

Uspjeh SPD-a uveliko se pripisuje kandidatu za kancelara ove stranke, sadašnjem ministru financija Olafu Scholzu, koji odiše istom smirenošću kojoj su se mnogi divili kod Angele Merkel, kaže BBC-jeva dopisnica Jenny Hill u glavnom gradu Berlinu.

Scholz je, uputivši posljednji apel biračima u izbornom okrugu Potsdam u blizini Berlina, rekao je da bi koalicija sa Zelenima mogla biti moguća.

"Što je SPD jači, lakše će biti napraviti Vladu", rekao je biračima.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 04:08