StoryEditor
najava

‘Noć muzeja‘ u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg 26. siječnja

Piše fena  /  19.01.2024., 16:01h

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg i ove godine sudjeluje u manifestaciji ‘‘Noć muzeja‘‘ te će tom prigodom 26. siječnja u vremenu od 19 do 23 sata u Širokom Brijegu upriličiti otvaranje izložbe ‘‘Mali kreativci – Umjetnička djela kroz dječji objektiv‘‘ i novog Stalnog likovnog postava Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg te predstavljanje kataloga postava.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put manifestaciju ‘‘Noć muzeja‘‘. Ovogodišnja tema manifestacije ‘‘Muzeji i nova publika‘‘ odražava potrebu suvremenog doba za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima. Cilj je privući nove generacije koje žele aktivno sudjelovati u muzejskim iskustvima te se baviti temama koje učinkovito odgovaraju na sve izazove suvremenog doba. 

U suradnji sa Županijom Zapadnohercegovačke i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine, pri Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, s ciljem približavanja muzeja djeci i mladima kao mjestima gdje se spajaju baština i umjetnost, prošlost i sadašnjost, te gdje društvena zajednica upoznaje sebe kroz ostavštinu njihovih predaka, Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg organizirala je dječje radionice predškolske dobi pod nazivom ‘‘Mali kreativci – Umjetnička djela kroz dječji objektiv‘‘ u kojima su sudjelovali dječji vrtići iz Širokog Brijega, te će nastali radovi biti izloženi u izložbenom prostoru zajedno s umjetničkim djelima iz fundusa Galerije do 5. ožujka, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

Također, za djecu je pripremljena prigodna bojanka, autora Mirana Palčoka, s motivima koji se nalaze na stećcima s područja Širokog Brijega, kako bi se djeca od malih nogu uključivala u proces buđenja svijesti o važnosti i značaju baštine, njezine zaštite i integracije u obrazovni sustav, kako bi kultura i baština postale sastavni dio našeg života.

Franjevačka galerija Široki Brijeg svoj prvi postav ima 1990. godine. Postav Galerije osmislio je Igor Zidić uz pomoć fra Vendelina Karačića i Svetlane Rakić. Katalog prvog postava broji oko pet stotina (498) umjetnina, a u samom je postavu u novosagrađenom prostoru Galerije bio dio tog fundusa kojeg je izabrao i postavio Igor Zidić.  U prigodi 25. obljetnice Franjevačke galerije 2015. godine ponovno je uspostavljen stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg s kojim je njezina uloga nastavljena i ojačana. Autor tadašnjeg izložbenog postava, od oko 230 umjetnina, je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić. Koautori su Josip Mijić, mr. sakralnog slikarstva, i fra Vendelin Karačić.

Kako je galerija  živo biće koje traži stalnu brigu i obnavljanje, postav je obnovljen tijekom 2023. godine.  Josip Mijić, doktor umjetnosti i Ana Naletilić Ivanković, magistra grafike, djelatnici Franjevačke galerije, obnovili su i oplemenili stalni postav i učinili da svaki umjetnik bude zastupljen svojim uratkom.

‘‘Stalni postav obogaćen je za desetak novih umjetnika. Fundus Galerije danas broji oko 6000 umjetnina i iz godine u godinu raste. Od otvaranja i blagoslova Galerije 30. srpnja 1990. u njoj je postavljeno više od 300 likovnih izložbi, održano je više desetaka koncerata i predstavljanja knjiga, simpozija‘‘, navodi se, između ostalog, u priopćenju.

 U Riznici su Franjevačko muzeja i galerije Široki Brijeg su  izložene slike starih majstora od XVI. do XIX stoljeća, kaleži i drugi obredni, uglavnom metalni predmeti koji datiraju od početka XVII. do XX. stoljeća, zatim crkveno ruho s kraja XVIII. te iz XIX. i s početka XX. stoljeća, kao i stare knjige, od kojih je najvrjednija inkunabula iz 1493. Riznica je privremeno postavljena u prizemlju Galerije, u sklopu Stalnog likovnog postava.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 04:18