StoryEditor

Noć kad je hrvatski majstor zabio gol karijere i postao heroj Katalonije

Piše D  /  06.06.2020., 02:06h

Rakitiću je to bila prva sezona u Barcinom dresu, a doveden je kao nogometaš koji treba zamijeniti Xavija. Uostalom, Xavi je utakmicu počeo kao rezerva, a na teren je ušao u 78. minuti i to umjesto Andresa Inieste. Hrvatski reprezentativac izašao je tek u sudačkoj nadoknadi kada ga je zamijenio defenzivac Jeremy Mathieu.

U kopačke jednog od najboljih svih vremena Rakitić je ušao maestralno, a to je pokazao i prije nego što je sudac Cüneyt Çakır dao znak za početak finalnog susreta jer Barca je do tog šestog lipnja u svoju vitrinu već smjestila trofeje La Lige i Kupa kralja. No, kada ste igrač Barce, morate se dokazati i u finalu, što Rakitiću i nije bio problem.

Njega je u Barci dopala zadaća da osim doprinosa u posjedu lopte koji je osnovna ideja igre, pruži veliku pomoć u defenzivi tako što će zatvarati desnu stranu po kojoj u fazi napada svoju genijalnost pokazuje Leo Messi.

Juventus je u Berlin došao sa sjajnim veznim redom koji vjerojatno još uvijek nije adekvatno nadomješten. Paul Pogba je već bio svjetska klasa, pored njega su igrali svestrani, ratoborni i neumorni Arturo Vidal i Claudio Marchisio, a svoj trojici je upute davao mađioničar Pirlo. Takav spoj talenta, mišića, tehnike i iskustva teško će pronaći bilo tko drugi, ne samo Juventus. 

Ipak, ni takva momčad nije mogla imati ulogu favorita protiv Barcelone, ali ne zbog toga što je Barcelona tradicionalno favorit, već zbog napadačkog terceta Messi, Luis Suarez i Neymar koji je do tog finala već stigao postići 120 golova u svim natjecanjima. Istini za volju, Juventusu je u tom finalu značajno nedostajao i povrijeđeni Giorgio Chiellini, ali ni s njim Stara dama ne bi bila favorit.

Juventus je, kao i Barcelona, već imao osvojenu duplu krunu u svojoj zemlji. Čekalo se tko će deveti put u povijesti europskog nogometa osvojiti čuvene "triplete" - Juventus prvi put ili Barca drugi put.

Odgovor se nazirao već u četvrtoj minuti kada je Rakitić pogodio za 1:0 i pokazao da nije bez razloga doveden kao igrač s kojim započinje "post-Xavijeva era". Bio je to njegov najvažniji gol u karijeri, a to se pokazalo i kasnije kada je Barca stigla do konačne pobjede.

Juventus se uspio vratiti na 1:1 u 55. minuti, ali je vrlo brzo, u 68. minuti, Suarez povećao na 2:1. Nije Juventus bio daleko od izjednačenja, a onda, kada je sve karte poslao u napad, u posljednjoj minuti sudačke nadoknade Neymar je postavio konačnih 3:1.

Bio je to treći Rakitićev trofej s Barcom, ali prvi i jedini u njegovoj karijeri koji je namijenjen prvaku Europe. S Barcom je, među ostalim, do sada četiri puta osvajao La Ligu i četiri puta Kup kralja. Pored titule u Ligi prvaka, sa Sevillom je 2014. godine osvojio trofej Europa lige, piše Index.hr.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:42