StoryEditor
o spornoj optužnici

Nobilo: Šuplje su fraze “mi ne damo svoje heroje”, moramo pogledati čijenicama u oči. U Srbiji će nekog suđenja biti i bez nas

Piše desk  /  09.06.2022., 11:43h

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je optužnicu iz Srbije protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota.

Kaže, optužnica je i službeno potvrđena pa će u Srbiji odrediti odvjetnike po služenoj dužnosti koji će se žaliti umjesto pilota.

Kaže da će nakon toga pokušati dostaviti optužnice i pozive, a kad utvrde da piloti nisu dostupni pravosuđu Srbije, donijeti rješenje o suđenju u odsutnosti.

“Imat ćemo odvjetnike po službenoj dužnosti, okrivljenici neće biti prisutni, imat ćemo tužitelja i u tom smislu će se završiti postupak”, rekao je Nobilo za N1. On smatra da nije dobro da Hrvatska ne prihvati tu optužnicu jer, ako kazneni postupak postoji, to je pravna činjenica.

“Mi možemo reći što nas briga, ali nećemo napraviti da nestane postupak. Mislim da je pametnije pokušati dobiti pravomoćnu presudu. Piloti, naravno, ne trebaju ići, ali bilo bi dobro da imaju odvjetnike od osobnog povjerenja i da ih opskrbe sa što je moguće više dokaza da ih se oslobodi. Njih se ne tereti da su direktni izvršitelji, nego da je po zapovjednoj odgovornosti. Zanima me kako će to Srbija dokazati”, rekao je Nobilo i dodao da bi bilo najbolje da Vlada zatraži da se te optužnice ustupe hrvatskom pravosuđu i da se taj postupak dovrši.

Napominje, stav je Vlade je hoće li oni to nešto prihvatiti ili ne. Dodaje, od određenih fraza koristi nema.

“Šuplje su fraze “mi ne damo svoje heroje”, koje neće efekt u pravnom smislu proizvesti. Moramo činjenicama pogledati u oči, u Srbiji će nekog suđenja biti s nama ili bez nas, i u toj situaciji bolje je da okrivljenici ubace u taj postupak oslobađajuće dokaze i da se pokuša dobiti oslobađajuća presuda. Druga stvar je da Vlada stupi u kontakt sa Srbijom i da zatraži da cijeli predmet ustupi Hrvatskoj i da ga Hrvatska zadrži, jer su svi okrivljenici u Hrvatskoj i to je vrlo logično”, smatra Nobilo te zaključuje da bi se u ovom slučaju trebalo zatražiti da se predmet ustupi Hrvatskoj.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:58