StoryEditor
odvjetnik milorada dodika

Nobilo: Problem BiH - hoće li se poštovati Dayton ili se ide na reviziju Ustava

Piše fena  /  14.03.2024., 17:19h

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je hoće li se striktno poštovati Daytonski mirovni sporazum i Ustav ili će se ići na reviziju Ustava, rekao je odvjetnik predsjednika Republike Srpske, Anto Nobilo tijekom obraćanja na panel-diskusiji na visokom nivou o budućnosti BiH u kontekstu njenog europskog puta u Beču.

- A sve kako bi se riješili problemi - hoće li BiH biti država građana ili dva entiteta i tri naroda, hoće li biti manje ili više centralizirana, hoće li entiteti ili BiH biti vlasnici imovine i hoće li BiH biti država krnjeg suvereniteta kojom upravljaju stranci ili suverena država - dodao je Nobilo, prenosi RTRS.

On navodi da, sva ova legitimna pitanja, umjesto pregovorom naroda, jednostranom akcijom "visokog predstavnika" pokušavaju se razriješiti kroz kazneni postupak.

- Pripremajući se za postupak nametnulo se ključno pitanje prihvatljivosti uloge Christiana Schmidta u državi koja je na EU putu. Schmidt je zaključio da je njegov glavni politički protivnik Milorad Dodik, predsjednik jednog od dva entiteta. Schmidt je ocijenio ako ga ukloni, ostvarit će sve političke ciljeve. Kako uklanja problem - sam dopisuje Kazneni zakon, određuje da je kazneno djelo nepoštovanje njegovih odluka, i da li se ide u zatvor ili ne - navodi Nobilo.

Nobilo dodaje da u tom slučaju Schmidt može da se bavi politikom, ocjenjuje da Dodik "ne poštuje odluke i traži i dobiva kazneni postupak protiv njega".

- Metoda poznata - onaj tko ima vrhovnu moć u državi eliminira protivnike s pomoću političkih kaznenih postupaka - navodi Nobilo.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 18:36