StoryEditor

Nobilo: Nema šanse da bošnjački ratni zarobljenici dobiju naknadu od Hrvatske

Piše D  /  14.11.2018., 11:11h

Kako su tada naveli, drugostupanjska presuda iz Haaga u slučaju protiv tzv. šestorke i presude da je Hrvatska sudjelovala u Udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriji BiH daje im za pravo da traže odštetu iz Hrvatske.

U razgovoru za N1 Nobilo je kazao da je tada predstavnicima udruženja logoraša u BiH predstavio analizu.

"Ja sam na njihovu zamolbu napravio jednu analizu, otišao sam u Sarajevo i imao sastanak gdje sam im objasnio situaciju. Pravno bi oni mogli tražiti od Republike Hrvatske odštetu, i to sam obrazložio zašto",kazao je Nobilo za N1.

Kako je naveo, tada im je rekao da, "s obzirom na političku situaciju, teško je očekivati da će hrvatski sudac prihvatiti hašku presudu po kojoj su Tuđman, Bobetko i Šušak u udruženom zločinačkom pothvatu prema civilima u BiH".

"Jer to bi bila osnova za odštetu, da bi eventualno morali proći kroz cijelu proceduru kroz hrvatsko pravosuđe, pa onda eventualno na Europskom sudu nešto pokušati, jer šanse da u Hrvatskoj to dobiju su, nažalost, nikakve. Kad su tu analizu dobili, ja sam ispunio ono što sam im obećao, više se nismo čuli. Postupci, koliko ja znam, nisu pokrenuti", naveo je Nobilo.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:11