StoryEditor
"NAKON ŠTO SAM ODRADIO ARTUKOVIĆA..."

Nobilo: Mogao sam zatvoriti Tuđmana 1990. i staviti HDZ izvan zakona. Specijalci su bili spremni u Ilici...

Piše desk  /  21.05.2022., 10:27h

Odvjetnik Anto Nobilo u razgovoru za Glas Istre govorio je o kraju 80-ih i početku 90-ih godina prošlog stoljeća.

Posebno je zanimljiva 1989. godina kada se dogodio Tuđmanov javni istup u kojim je izrekao poznatu rečenicu da "NDH nije bila samo fašistička tvorevina, nego i izraz želje hrvatskog naroda za samostalnom državom". Objasnio je koja je tada bila njegova uloga. 

"Nakon što sam 1986. godine odradio (Andriju) Artukovića, postao sam šef Kaznenog odjela zagrebačkog Okružnog tužilaštva i od tog momenta pa sve do 1992. svi najteži predmeti su bili moji. Rudolf Frančula je tada bio javni tužilac Hrvatske. Uvijek je bio miran i razuman. Prije njega na toj je poziciji bio Bogumil Zuccon, također Istrijan, no on je bio žestok. Frančula je, pak, uveo neku eleganciju u posao i vrlo pažljivo slušao podređene. Kada smo ocjenjivali treba li zabraniti HDZ nakon kongresa u Lisinskom, nakon pritisaka jednog djela politike, odlučili smo da nećemo ići s tim postupkom. Iako, bilo je puno vatre i nacionalističke atmosfere, dolazili su ljudi izvana sa svakakvim zastavama", rekao je Nobilo za Glas Istre

Pitali su ga je li imao još prilika za Tuđmanovo gonjenje. 

"1. prosinca 1990. godine Srbi koji su tada održavali takozvane 'mitinge istine' krenuli su za Ljubljanu i pritom stali u Zagrebu. Tada su Tuđman i Josip Manolić izradili i proširili jedan letak, vrlo pažljivo napisan jer se između redova nalazio poziv na ustanak, da se sruši vlast i napadnu ti Srbi. Tako su vjerojatno htjeli preuzeti vlast u Hrvatskoj. Ja sam tada bio dežuran na Županijskom sudu u Zagrebu da možemo brzo donositi odluke. Oko 10 sati dolaze mi iz državne sigurnosti s prijavama protiv Tuđmana i Manolića. Htjeli su da ih odemo uhapsiti. Specijalci su bili spremni u Ilici, upalo bi se u njihove prostorije, a postojale su informacije da ćemo tamo naći podatke i materijalne dokaze o tome da Tuđmana i druge financira ekstremna emigracija, što je tada bilo kazneno djelo. Mogli smo, dakle, zatvoriti Tuđmana i Manolića i staviti HDZ van zakona".

Dodao je kako je vidio da nemaju čvrsti slučaj i protivio se.

"Oko ponoć zovu šefovi zagrebačke državne sigurnosti i nagovaraju moju šeficu i mene da promijenimo odluku. Ona se kolebala i u jednom trenutku izlazi iz prostorije. Siguran sam da je tada zvala upravo Frančulu. Vratila se i složila sa mnom. Šef državne sigurnosti tada raspušta specijalce koji su te noći trebali pokupiti vrh HDZ-a".

Dakle, Tuđman i Manolić su htjeli iskoristiti ekstremne Srbe i izvršiti državni udar?

"Tako je, i to još prije izbora. Bilo je to 1. prosinca 1990. godine. Ipak, nismo išli u progon jer smo smatrali da nemamo dokaze i da bi izgubili. Nismo htjeli ići paradno, a HDZ je tada već imao dosta podrške naroda i potencijalno bi dobili građanski rat", rekao je odvjetnik.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 15:01