StoryEditor

Njemica Ursula von der Leyen bit će nova šefica Europske komisije

Piše D  /  02.07.2019., 07:07h

Predloženu predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament, koji će o tome glasovati na svojoj sljedećoj pleranoj sjednici od 15. do 18. srpnja. Ako u Parlamentu ne bi prošao prijedlog Europskog vijeća, mogao bi pasti u vodu cijeli paket.

Predsjednik Europskog vijeća je izabran i Charles Michel će preuzeti dužnost 1. prosinca, a Christina Lagarde trebala bi preuzeti dužnost u studenome kada istekne mandat Mariju Draghiju.

Manfred Weber odustao od daljnjeg natjecanja za bilo koju funkciju, javlja Euroactiv: ‘Moje putovanje kao vodećeg kandidata, koje je ovdje započelo u rujnu, ovdje i prestaje‘, stoji u tweetu. ‘Nastavit ću se boriti za demokratsku Europu. Bila je čast za mene preuzeti ovaj zadatak za EPP i za Europu‘.

Isti portal javlja da Georgi Gotev prenosi informacije bugarskog premijera Bojka Borisova koji kaže: Ursula von der Leyen je izabrana jednoglasno, Angela Merkel se suzdržala.

Ursula von der Leyen je konzervativka, rođena i odrasla u Bruxellesu, a govori njemački, engleski i francuski. Liječnica je koja se upustila u političke vode i ministrica je u njemačkim vladama od 2005. godine - kad je Angela Merkel postala kancelarka.

U trećem mandatu je postala ministrica obrane, prva u njemačkoj povijesti, i na tom je položaju ostala i u ovoj vladi. Njezine su veze s Europskom komisijom duge: njezin otac Ernst Albrecht bio je generalni direktor u Komisiji nakon njezina osnivanja 1958. godine. Po očevoj liniji vuče podrijetlo od uglednih poduzetnika, a muž Heiko von der Leyen je pripadnik plemićke obitelji koja se bavila trgovinom svilom. U CDU je ušla 1990. godine, a aktivno se počela baviti tim poslom 1999. godine i ubrzo ušla u lokalna tijela vlasti u Hannoveru. Spominjala se i kao moguća buduća glavna tajnica NATO-a. Njezin se utjecaj širi i izvan njemačkih granica: redovit je gost summita u Davosu i član je upravnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). I članica je tajnovite Bilderberg skupine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:19