StoryEditor
istraživanje

Njemačkoj će do 2060. nedostajati pet milijuna radnika

Piše hina  /  06.05.2023., 16:14h

Njemačkoj će do 2060. nedostajati pet milijuna radnika, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje rada (IAB) koju u subotu prenose njemački mediji.

"Studija pokazuje da će poslodavcima u godinama koje dolaze na raspolaganju stajati mnogo manje radnika", rekao je Enzo Weber iz IAB-a, instituta koji djeluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje u Nuernbergu.

Do 2060. će se broj radnika na tržištu rada smanjiti za 11,7 posto sa sadašnjih 45,7 na 40,4 milijuna. Pritom ove procjene uzimaju u obzir i rastući postotak starijih građana i žena koji ulaze u tržište rada kao i mjere koje bi trebale potaknuti useljavanje radne snage.

"Ako želimo nešto učiniti protiv ovog trenda onda moramo dodatno ubrzati mjere poput integracije starijih i žena u tržište rada kao i useljavanja", rekao je Weber.

On je rekao da će u budućnosti pri useljavanju radne snage, koja trenutno prije svega dolazi iz drugih zemalja Europske unije, biti potrebno osloniti se na radnike izvan EU-a.

"Mi moramo ukloniti prepreke koje stoje na putu useljavanju radne snage iz trećih zemalja", rekao je Weber.

Trenutno novi zakon koalicijske vlade koji bi trebao olakšati useljavanje iz zemalja koje nisu članice EU-a, prolazi kroz parlamentarnu proceduru.

No to, prema mišljenju ekonomista iz IAB-a, neće biti dovoljno.

"Mi moramo povećati natalitet, a za to moramo stvoriti društvene uvjete koji će olakšati sklad između obiteljskog i radnog života. U to spadaju čimbenici poput fleksibilnog radnog vremena kao i osiguravanja dovoljnog broja mjesta u vrtićima", zaključio je Weber.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 06:09