StoryEditor
reforma pravosuđa

Njemački Židovi zabrinuti za demokraciju u Izraelu

Piše hina  /  09.03.2023., 19:37h

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster izrazio je u četvrtak zabrinutost za demokraciju u Izraelu, gdje danima traju prosvjedi zbog najavljene reforme pravosuđa u kojima je došlo i do sukoba s policijom.

„Ozbiljno se brinem za demokraciju u Izraelu. Tamo je u tijeku reforma pravosuđa koja prijeti potpunim isključivanjem pravosuđa“, rekao je Schuster prilikom obilaska mjesta u bavarskom Ichenhausenu gdje se nekada nalazila sinagoga.

Čelnik središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj rekao je da spornu reformu pravosuđa u Izraelu smatra „potpuno nerazumnom i neprihvatljivom“.

Nova izraelska vlada Benjamina Netanjahua, u kojoj sudjeluju i ekstremno desničarske snage, planira reformu pravosuđa koja bi parlamentu omogućila da jednostavnom većinom poništi odluke Vrhovnog suda te političarima dala više utjecaja pri izboru sudaca.

Protiv ove reforme građani Izraela već tjednima izlaze na ulice. U subotu je u Tel Avivu prosvjedovalo oko 160.000 ljudi, a prosvjedi su održani i u Haifi i Netanyji. Sredinom prošlog tjedna u sukobu s policijom ozlijeđeno je nekoliko prosvjednika. 

Unatoč devet uzastopnih tjedana prosvjeda, vlada nastavlja s kontroverznim pravosudnim reformama, koje kritičari vide kao prijetnju demokratskoj diobi vlasti. Strahuju također da bi reforme mogle omogućiti Netanyahuu da izbjegne osudu u postupku koji se protiv njega vodi pred sudom. Vlada pak smatra da Vrhovni sud ima previše političkog utjecaja.

Visoki dužnosnici židovske zajednice u Njemačkoj u pravilu rijetko kritiziraju i komentiraju zbivanja u Izraelu.

26. travanj 2024 22:15