StoryEditor
rezolucija

Njemački zastupnici priznali zločine ‘Islamske države‘ nad Jazidima kao genocid

Piše fena  /  19.01.2023., 16:09h

Njemački zastupnici u četvrtak su priznali kao genocid zločine koje su militanti tzv. Islamske države (ISIL) počinili nad manjinskim Jezidima u Iraku 2014. godine.

Džihadistička grupa ubila je tisuće Jazida, porobila 7.000 jezidskih žena i djevojaka i raselila većinu zajednice od 550.000 ljudi iz njihove domovine u sjevernom Iraku.

Jazidi su drevna vjerska manjina u istočnoj Siriji i sjeverozapadnom Iraku koju Islamska država smatra navodnim obožavateljima đavola zbog njihove religije koja kombinira zoroastrijanska, kršćanska, manihejska, židovska i muslimanska vjerovanja.

- Prije tri godine upoznala sam Jazidkinje u sjevernom Iraku: bile su otete, porobljene, silovane. Ne mogu opisati njihovu bol - napisala je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na Twitteru.

- Bundestag je odlučio da zločine ISIL-a protiv Jezida nazove po onome što jesu: genocid - dodala je.

Očekuje se da će parlamentarna rezolucija olakšati daljnji kazneni progon počinitelja ISIL-a u Njemačkoj.

Izdanak Al Kaide, Islamska država zauzela je velike dijelove Iraka i Sirije 2014. prije nego što je zbačena kontraofenzivama uz američku podršku, izgubivši svoju posljednju teritorijalnu jedinicu 2019. godine.

Današnji potez zastupnika Bundestaga (donjeg doma parlamenta) uslijedio je nakon što je njemački sud 2021. godine doživotno osudio bivšeg militanata Islamske države zbog umiješanosti u genocid i zločine protiv čovječnosti nad Jazidima u Iraku i Siriji, uključujući ubojstvo pet osoba i jednogodišnje djevojčice.

- Znamo da nijedna parlamentarna rezolucija na ovom svijetu ne može poništiti njihovu patnju - dodala je Baerbock.

Duboko sam, međutim, uvjerena da ova odluka čini razliku: odlučujući korak ka priznavanju patnje i pravdi za preživjele - zaključila je šefica njemačke diplomacije, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:14