StoryEditor
EUFOR Althea

Njemački vojnici stižu u BiH: Dva tima za vezu i promatranje trebala bi biti u RS-u

Piše desk  /  13.08.2022., 08:29h

Njemačka vojska (Bundeswehr) šalje u utorak u Bosnu i Hercegovinu prvi kontigent od 50 vojnika koji će biti u misiji Europske unije – EUFOR Althea.

Njemački parlament (Bundestag) odobrio je u srpnju raspoređivanje njemačkih vojnika u BiH. Za početak će u Sarajevo stići mali dvoznamenkasti broj vojnika, rekla je za Spiegel glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Bundeswehra, prenosi Fenix magazin.

Broj njemačkih vojnika postupno će se povećavati u BiH i svi bi oni trebali stići do 2. listopada kada se u BiH održavaju parlamentarni izbori.

U Sarajevu bi njemački vojnici, prema izvješću, trebali koordinirati obuku bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Dva tima za vezu i promatranje trebala bi biti u srpskom dijelu BiH, u Republici Srpskoj (RS), gdje će biti u kontaktu s tamošnjim stanovništvom. Kako prenosi isti izvor, nacionalističko vodstvo u RS-u radi na odvajanju od Bosne i Hercegovine.

Njemačka vojska sudjelovala je u misiji EU od 2004. do 2012. Ministarstvo vanjskih poslova i obrane u Berlinu kao razloge povratka navelo je napetu političku situaciju u BiH i utjecaj Rusije, navodi Spiegel a prenosi dpa.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 05:06