StoryEditor
arbitražni postupak nedopustiv

Njemački sud odbacio žalbu Raiffeisen banke i prihvatio tužbeni zahtjev Hrvatske

Piše hina  /  14.01.2022., 18:56h
Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev Republike Hrvatske da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je DORH.

DORH je izvijestio i da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu dosudio trošak žalbenog postupka Hrvatskoj.

DORH je podsjetio da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu 11. veljače 2021. donio odluku u predmetu po tužbi RH protiv Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. u kojoj je prihvatio stav RH na temelju odluke Suda EU u predmetu Achmea da je arbitražni postupak, a koji su ove dvije banke pokrenule protiv Hrvatske prema odredbama austrijsko-hrvatskog BIT-a, nedopustiv i da se ne može nastaviti.

''Odluka Visokog regionalnog suda od posebne je važnosti jer je prva odluka kojom se izražava pravni stav da se zaključak Suda EU u predmetu Achmea primjenjuje na sve bilateralne sporazume o zaštiti i promicanju stranih ulaganja zaključene između država članica EU ("intra-EU BIT-ovi"), a ne samo na nizozemsko-slovački BIT o kojem je bila riječ u predmetu Achmea'', dodao je DORH.

"RH je sada na putu da uspješno spriječi arbitražni postupak koji je pokrenula austrijska banka i njezina hrvatska podružnica. Odluka Višeg regionalnog suda u Frankfurtu na Majni potaknula je Nizozemsku da usvoji sličan pristup kako bi pokušala osporiti dvije arbitraže pri ICSID-u koje su inicirale njemačke tvrtke", stoji u godišnjem izvješću Jus Mundija.

DORH je zastupao RH u ovom predmetu u suradnji s njemačkim odvjetnikom Matthiasom Kochom, njemačkim odvjetničkim društvom Alexander & Partner te odvjetničkim uredima Foley Hoag LLP i David A Pawlak LLC, koji također sudjeluju kao savjetnici u UNCITRAL arbitražnom postupku, zaključuje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

25. lipanj 2022 19:28