StoryEditor
Frank Walter Steinmeier

Njemački predsjednik čekao domaćine trideset minuta na aerodromu u Kataru

Piše desk  /  30.11.2023., 10:20h

Stigavši nešto prije termina u Katar, njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier je čekao na žarkom suncu na vratima Airbusa A350 Bundeswehra skoro pola sata prije nego što je Sultan al-Muraichai, katarski državni ministar vanjskih poslova, stigao da primi šefa Njemačke.

Uz odgođene diplomatske formalnosti nakon al-Muraichaijevog dolaska, Steinmeier je napustio aerodrom na vrijeme na zakazani sastanak s katarskim vladajućim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Diplomatska zbrka ostavila je novinarku DW-a Rosaliju Romaniec, koja je putovala sa Steinmeierom, da se pita da li je napravljena greška u planiranju ili su se dužnosnici u arapskoj naciji ohladili prema Nemačkoj nakon što je Steinmeier proveo vrijeme tijekom svog trodnevnog putovanja u regiju u Izraelu.

U Njemačkoj se utjecaj Dohe na rat između Izraela i Hamasa smatra donekle kontroverznim jer je Katar dom Hamasovog političkog krila. To je neke navelo da se zapitaju da li je očigledna grdnja u srijedu odgovor na izjave koje je nedavno dala njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock prije Al Thanijeve dugo planiranog posjeta Berlinu u listopadu.

"Ne prihvaćamo podršku teroru. Da se stane na kraj ovom terorizmu zemlje poput Katara imaju posebnu odgovornost", kazala je Baerbock.

Rečeno je da je Katar bio ljut zbog komentara. Vjeruje se i da je ta zemlja poslala najmanje 1,5 milijardi dolara u Pojas Gaze kako bi dijelom financirala plaće bolničkog i administrativnog osoblja. Katar je rekao da se transfer sredstava vrši uz dozvolu Izraela.

Steinmeier je bio u Kataru kako bi s katarskim vodstvom razgovarao o naporima za oslobađanje preostalih njemačkih talaca koje drži Hamas..

"Siguran sam da će Katar učiniti sve što je u njegovoj moći da doprinese oslobađanju njemačkih talaca. Moramo shvatiti da u tako teškoj pregovaračkoj situaciji ne može biti garancija", rekao je on novinarima u Dohi nakon razgovora s Al Thanijem.

Njemački predsjednik je dalje naglasio da je zatražio od rukovodstva Katara da nastavi s naporima za oslobađanje svih talaca.

"Nadam se da možemo očekivati dobre vijesti o ovome u narednim danima," rekao je.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:39