StoryEditor

NJEMAČKI MAGAZIN O MATI RIMCU "Elon Musk Balkana"

Piše D  /  19.04.2021., 06:04h

Njemački Manager Magazin, ugledni mjesečnik iz Hamburga koji se bavi svijetom biznisa, objavio je veliki članak o poslovnim planovima Mate Rimca.

Manager Magazin izlazi redovito od 1971., a izdaje ga Spiegel grupa koja objavljuje i svjetski poznati tjednik Der Spiegel, prenosi Index.hr.

"Zovu ga Elon Musk Balkana"

"Često ga zovu Elon Musk Balkana, no Mate Rimac (33) baš i ne voli tu usporedbu. S jedne strane jer najpoznatiji hrvatski poduzetnik prema Elonu Musku, kako kaže, ima ogromno poštovanje. S druge strane jer je tvorac brzih električnih automobila sve samo ne masovni proizvođač i želi zaraditi za život prvenstveno kao dobavljač visokotehnoloških električnih komponenata u budućnosti", započinje Manager Magazin svoj članak o Rimcu i njegovom novom kampusu.

"Proizvođač automobila planira novo sjedište na periferiji hrvatske metropole Zagreba", ističe se.

"Došli smo do točke u kojoj moramo graditi svoj dugoročni dom u Hrvatskoj, a to je upravo ono što je Rimac Campus", rekao je Rimac njemačkom časopisu koji ga opisuje kao "opuštenog mladog poduzetnika s hipsterskom bradom". 

Impresivan kampus

"Proveo je osam godina pedantno planirajući kampus", navodi se u članku.

"Imanje je površine 200.000 četvornih metara, od čega je polovica izgrađena. Kampusom dominiraju gigantski šesterokut i veliko uredsko krilo u obliku bubrega koje će dugoročno ponuditi prostor za 2500 zaposlenika", opisuje Manager Magazin Rimčev kampus.

"Samo nekoliko kilometara zračne linije od trenutnog mjesta Rimca kampus će povezati razvoj, administraciju i proizvodnju na ogromnom području. Rimac želi razviti i izraditi prototipove, kao i male serije, a srednjoročno također proizvesti velike serije svojih električnih pogonskih i baterijskih sustava koji zadovoljavaju najviše zahtjeve", navodi se.

Građevinski radovi trebali bi započeti ove godine, a novo sjedište trebalo bi biti spremno za useljenje 2023. godine. "Troškovi od 200 milijuna eura pokazuju koliko je očito unosno među svoje kupce ubrojiti proizvođače kao što su Porsche, Hyundai ili Aston Martin", konstatira Manager Magazin te dodaje da Porsche već ima kupljen udio u kompaniji Mate Rimca. 

Rimac Automobili već zarađuju

Za razliku od mnogih drugih električnih startupa, tvrtka Rimac Automobili, koja je osnovana 2009. godine, već dugo i zarađuje. Rimac je 2019. godine stvorio 1.4 milijuna eura dobiti na prometu od 23 milijuna eura.

"Kampus je naša odskočna daska za planove rasta koje imamo za sljedeće desetljeće i dalje. Ojačava nas kao nišnog proizvođača hiperautomobila i kao vodećeg dobavljača električne linije za najveće svjetske proizvođače automobila", naglašava mladi poduzetnik za Manager Magazin.

Ističe se da novi kampus želi pružiti i "najbolje moguće radno okruženje za međunarodnu radnu snagu". 

"Prema planu, to uključuje sobe za opuštanje, centar za fitness i trening, dječji vrtić i restoran za zaposlenike, livade s lutajućim domaćim životinjama i vlastitu proizvodnju organske hrane, kao i muzej s barom i trgovinom robom", u impresioniranom tonu navodi Manager Magazin.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:30