StoryEditor
napetosti na baltiku

Njemački Luftwaffe presreo ruske borbene avione iznad Baltičkog mora

Piše desk  /  26.04.2023., 11:02h

Njemački borbeni avioni su poletjeli prema ruskim vojnim avionima koji su letjeli kroz međunarodni zračni prostor iznad Baltičkog mora. Letjelice su imale isključen radio transponder, a piloti se nisu javljali.

Ruske zračne snage posljednjih su tjedana pokazale povećanu aktivnost, podižući napetosti između Moskve i Sjevernoatlantskog saveza. U isto vrijeme, odnosi između ovih strana već su užareni zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ruska novinska agencija izvijestila je u srijedu rano ujutro o završetku 14-satne misije strateških bombardera Tu-160 iznad neutralne teritorije u europskom zračnom prostoru.

Moskva je danas priopćila da su dva ruska strateška bombardera tipa TU-160 dovršila planirane letove iznad neutralnih voda, objavilo je danas rusko Ministarstvo obrane. Let je trajao dulje od 14 sati i odvijao se nad Barentsovim i Norveškim more, stoji u priopćenju.

"Tijekom leta posade strateških bombardera velikog dometa uspješno su izvele misije dnevne i noćne opskrbe gorivom u zraku", stoji u objavi ruskog ministarstva, u kojoj se navodi kako su strateške bombardere pratili lovci MiG-ova 31, avioni koji spadaju među najbrže borbene zrakoplove na svijetu. 

Strateški bombarderi Tu-160 dizajnirani su za uništenje meta na zabačeni lokacijama. Radi se najvećem i najtežem tipu supersoničnih borbenih aviona.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 13:48