StoryEditor

Njemački kardinal priznao da je Crkva uništavala spise o spolnom zlostavljanju djece

Piše D  /  23.02.2019., 07:02h

"Spisi koji su mogli dokumentirati te užasne zločine i otkriti imena počinitelja uništeni su ili čak i nisu nikada bili napisani", rekao je njemački kardinal Reinhard Marx u govoru pred 190 sudionika povijesnog summita o spolnom zlostavljanju u Vatikanu koji treba završiti u nedjelju.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, poznat po liberalnim stajalištima, dio je užeg kruga kardinala koji savjetuju papu Franju o reformama.

"Spolno zlostavljanje djece i mladih u znatnom je dijelu posljedica zlouporabe moći u okviru administracija i to zlostavljanje je ‘diskreditiralo‘ crkveno poslanje", rekao je kardinal Marx.

"Umjesto krivaca ukorene su žrtve i nametnuta im je šutnja", rekao je.

Njemački kardinal u jesen se ispričao u ime Njemačke katoličke crkve predstavljajući izvješće o spolnom zlostavljanju koje su tijekom desetljeća počinili svećenici nad više od 3600 maloljetnika.

U tom izvješću koje je naručila biskupska konferencija govori se da su neki dosjei bili "manipulirani" iako se za to ne iznose dokazi.

"Pretpostavljam da Njemačka možda nije jedina u kojoj se tako nešto činilo", rekao je kardinal Marx odgovarajući novinaru koji je zapitao je li uništenja spisa moglo biti i u Vatikanu.

Kardinalovo priznanje pratilo je stotinjak žrtava koje su prosvjedovale u Rimu.

"To je protuzakonito", uništiti dosje, rekao je Amerikanac Peter Isely, jedan od utemeljitelja međunarodne organizacije ECA (End Clergy Abuse, Okončajte svećenićko zlostavljanje) i ocijenio "To je nešto čime bi se trebao pozabaviti Međunarodni sud pravde".

Kardinal Marx zauzeo se se za veću transparentnost procesa koji se vode unutar Crkve, a veću transparentnost zahtijevaju i žrtve. 

Ranije u subotu afrička redovnica Veronica Openibo kritizirala je na konferenciji u Vatikanu katoličke biskupe zbog mnogih pogrešaka u rješavanju krize zbog seksualnog zlostavljanja kazavši da Crkva mora priznati svoju "osrednjost, licemjerstvo i samodopadnost".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:59