StoryEditor
susjedi

Njemački kancelar zabrinut zbog nereda u Francuskoj

Piše hina  /  02.07.2023., 22:28h

Njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju je rekao da je "zabrinut" zbog nastavka uličnih nereda u Francuskoj, a jedna od posljedica je i otkazivanje planiranoga državnog posjeta predsjednika Emmanuela Macrona Njemačkoj.

"S Francuskom imamo prijateljske odnose i zajedničkim snagama jamčimo da Europska unija, tako važna za našu budućnost, dobro funkcionira, zbog čega sa zabrinutošću pratimo" što se događa u toj zemlji, rekao je Scholz u intervjuu za javni tv kanal ARD. "Iskreno se nadam, potpuno sam uvjeren da će francuski predsjednik pronaći načine koji će zajamčiti brzo poboljšanje situacije", dodao je.

Macron je u nedjelju trebao doputovati u državni posjet Njemačkoj čija je svrha oživjeti odnose između dviju zemalja. Naime, Njemačka i Francuska ne slažu se u potpunosti u pogledu nekih pitanja, poput primjerice obrane, energije i energetike i proračunske discipline u Europi.

No Macron je bio primoran odgoditi današnje putovanje zbog uličnih nereda u Francuskoj.

Slike pljački, razaranja i nasilja uvišestručile su se širom Francuske nedugo nakon smrti Nahela M., 17-godišnjeg mladića kojega je u utorak iz neposredne blizine ubio policajac u sklopu prometne kontrole u zapadnome pariškom predgrađu.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 09:31