StoryEditor
kršenje sankcija?

Njemačke tvrtke sudjeluju u obnovi ukrajinskog grada pod ruskom kontrolom

Piše hina  /  05.04.2024., 19:18h

Dvije njemačke građevinske tvrtke sudjeluju u obnovi Mariupolja, ukrajinskog grada koji je pod ruskom okupacijom, tvrdi se u istraživačkom prilogu nekih njemačkih medija.

Industrijska grupacija Knauf, koja proizvodi gipsane ploče, i WKB Systems, koji proizvodi porobeton, osigurali su materijale za obnovu grada koji je u prvim mjesecima rata gotovo potpuno sravnjen s zemljom, pokazalo je istraživanje časopisa Monitor, emitirano na javnom televizijskom kanalu ARD.

Monitor navodi da je analizirao brojne snimke s gradilišta na kojima se pojavljuje logo Knaufa, kao i detaljna izvješća o aktivnostima koja pokazuju prisutnost njemačke tvrtke u tom lučkom gradu.

Mariupolj je prije dvije godine pao u ruke ruskih snaga nakon dvomjesečne opsade, koja je stajala života tisuća ljudi i ostavila grad u ruševinama.

Časopis također citira Knaufovog “službenog distributera” koji u ime ruskog ministarstva obrane promovira stambeni projekt u Mariupolju, izgrađen s Knaufovim proizvodima.

Proizvodi tvrtke WKB Systems, koja je u većinskom vlasništvu ruskog poduzetnika Viktora Budarina, također se mogu vidjeti na gradilištima u Mariupolju, navodi časopis.

Knauf u izjavi poslanoj AFP-u tvrdi da “poštuje sve sankcije EU-a, velike Britanije i Amerike protiv Rusije”.

Bavarska grupa ima 14 proizvodnih pogona u Rusiji u kojima zapošljava 4000 ljudi.

Tvrtka navodi da je njihova odluka da se ne povuku iz Rusije, kao što su to mnoge velike njemačke tvrtke učinile nakon invazije, bila izraz “odgovornosti” prema svojim zaposlenicima.

Otkako je osvojila Mariupolj Rusija je objavila plan obnove grada koji je prije invazije bio dom za više od 400.000 Ukrajinaca.

“Svako poduzeće koje sudjeluje treba se zapitati kome se stavlja na uslugu”, navelo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru za AFP, opisujući rusku tvrdnju o obnovi kao “propagandu”.

Njemačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je za AFP da vlasti moraju utvrditi predstavlja li ili ne sudjelovanje njemačkih kompanija “kršenje sankcija”.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 22:00