StoryEditor

Njemačke tvrtke primijetile su prve znakove oporavka u Kini

Piše D  /  02.04.2020., 01:04h

Njemačke tvrtke primjećuju prve znakove oporavka kineskog gospodarstva od teškog udarca koji mu je zadala pandemija koronavirusa, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačke trgovinske komore u Kini.

- Njemačke tvrtke u Kini tehnički mogu proizvoditi gotovo na pretkriznoj razini - rekao je član upravnog odbora komore Maximilian Butek.

Poslovni čelnici većine njemačkih kompanija u Kini potvrđuju normalizaciju broja radnika, proizvodnih kapaciteta i interne logistike. Poslovanje se ipak jedva pomaknulo s mrtve točke, navode ispitanici u anketi koju je provela njemačka komora.

- Gospodarske posljedice u tvrtkama i dalje su ozbiljne - stoji u priopćenju komore.

Više od dvije trećine anketiranih tvrtki predviđa dvoznamenkasti pad prodaje u prvoj polovini godine, 20 postotnih bodova više nego u istraživanju provedenom u veljači.

Većina pokušava odgoditi ili čak otkazati ulaganja, a poslovanje se vjerojatno neće vratiti na pretkriznu razinu prije sredine godine, zaključak je istraživanja.

Oporavak kompliciraju ograničena putovanja unutar Kine i zabrana ulaska stranaca zbog straha od „uvoza" virusa. Globalni lanci uvelike su poremećeni a potražnja za robom iz Kine uvelike je smanjena.

Očekivanja u kineskoj industriji potonula su u siječnju i veljači na rekordno niske razine jer su gospodarske aktivnosti gotovo u potpunosti obustavljene kako bi se zaustavila zaraza.

U međuvremenu su tvornice i tvrtke počele postupno obnavljati proizvodnju a unutar Kine već gotovo tjednima nije zabilježen nijedan novi slučaj lokalne transmisije virusa, navodi dpa, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:19