StoryEditor
teško do kredita

Njemačke banke diskriminiraju starije građane, povjerenica traži zabranu

Piše hina  /  26.09.2023., 17:48h

Njemačke banke diskriminiraju starije građane kad je u pitanju odobravanje kredita, pokazala je studija objavljena u utorak, a ta činjenica natjerala je njemačku povjerenicu za ravnopravnost da zatraži zabranu diskriminacije.

„Studija je jasan znak upozorenja jer ukazuje na to da se starijim građanima često bez nekog utemeljenog razloga paušalno odbija odobrenje kredita samo zbog starosti“, kaže Ferda Ataman, povjerenica savezne vlade za pitanja diskriminacije.

Ona je objasnila da to može mnoge starije građane dovesti u nevolje kada im je hitno potreban kredit za neku nužnu investiciju, poput novog grijanja.

„Naravno da banke smiju provjeravati kreditnu sposobnost svojih mušterija ali paušalna odbijanja zbog starosti su pogrešna“, rekla je Ataman.

Ona je predložila promjenu zakona o ravnopravnosti koji bi sadržavao i zabranu diskriminacije zbog starosti.

Prema studiji Instituta za financijske usluge (IFF) pod nazivom „“Diskriminacija starijih pri odobravanju kredita“, 55 posto ispitanih kreditnih institucija je priznalo da kod odobravanja potrošačkih kredita u obzir uzima starosnu granicu, a kad su u pitanju krediti za kupovanje nekretnine čak 71 posto banaka ne odobrava kredit mušterijama starijim od određene granice. U prosjeku ta starosna dub iznosi 67 godina.

Prema istoj studiji, stariji građani su dodatno pri bankarskim uslugama oštećeni zbog trenda zatvaranja filijala banaka, što posebice pogađa manje sredine.

„Time je starijim mušterijama, koje su navikle na osobno savjetovanje u banci, uskraćen pristup mnogim uslugama“, zaključuje se u studiji.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 21:27