StoryEditor

Njemačka zabranila nastavnici nošenje hidžaba

Piše D  /  10.05.2018., 01:05h

Sud u njemačkoj prijestonici Berlinu presudio je da je grad imao pravo zabraniti pokrivenoj muslimanskoj nastavnici da drži nastavu u osnovnoj školi, čime je odbijena njena žalba zbog diskriminacije. 

Sutkinja Arne Boyer rekla je u srijedu da zakon o neutralnosti u toj zemlji, koji državnim službenicima zabranjuje nošenje vidljivih religijskih simbola i odjeće dok su na dužnosti, ima veću težinu od slobode izražavanja vjere.

"Djeca u osnovnoj školi trebaju biti pošteđena od utjecaja koje izazivaju religijski simboli", rekao je Martin Dressler, glasnogovornik suda.

Sud je utvrdio da je mlada žena, koja nije javno imenovana niti se pojavila na saslušanju, može nastaviti predavati starijim učenicima strukovnog obrazovanja u berlinskoj javnoj srednjoj školi.

Pravo žalbe

Očekuje se da će presuda, na koju postoji pravo žalbe, izazvati širu debatu o tom problemu u Njemačkoj, gdje su propisi o hidžabu različiti u 16 saveznih pokrajina.

Hidžab je marama na glavi koju nose mnoge muslimanke koje vjeruju da je to dio njihove vjere.

Njemački državni zakon zabranjuje državnim službenicima da pokrivaju lice, što podrazumijeva nikabe i burke, izuzev ako je to opravdano iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga, kao što važi za vatrogasce.

Njemački Ustavni sud presudio je 2015. godine da je zabrana nošenja hidžaba u suprotnosti s religijskim slobodama. Savezne pokrajine različito tretiraju taj problem.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:38