StoryEditor

Njemačka za "poštenije" donošenje odluka u NATO-u

Piše D  /  15.02.2019., 05:02h

Američki predsjednik Donald Trump iznenadio je europske saveznike, pa i članove vlastite administracije, kada je u prosincu objavio odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, tvrdeći da je Islamska država poražena.

Također je najavio i povlačenje polovice od 14.000 vojnika raspoređenih u Afganistanu gdje se zajedno sa saveznicima u NATO-u bore protiv talibana i IS-a, prenosi Hina.

I dok se slaže da saveznici moraju poštenije dijeliti troškove zajedničke obrane, Von der Leyen smatra da se to načelo mora primijeniti i na donošenje odluka.

"Kao saveznici moramo odluke donositi zajednički. To je jedini način da osiguramo vjerodostojnost i legitimitet", rekla je njemačka ministrica na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

"Odluke o misiji Resolute Support moraju pratiti stanje na terenu u Afganistanu. To se odnosi i na Siriju i na Irak", dodala je.

Ona je zajedno s britanskim kolegom Gavinom Williamsonom otvorila tradicionalnu konferenciju o sigurnosti, demonstrirajući tako predanost Velike Britanije europskoj obrani i nakon izlaska iz Unije planiranog za 29. ožujka.

"Dok Velika Britanija napušta EU, uvjeravam vas da ćemo ostati predani sigurnosti Europe, a kamen temeljac te sigurnosti je NATO", istaknuo je Williamson.

On se u svome govoru posebno okomio na Rusiju koju je optužio za špijunažu, kibernetičke napade i kršenje sporazuma o nuklearnim projektilima srednjega dometa (INF).

Rusija mora odgovarati za svoje postupke na međunarodnom planu, smatra Williamson. "Ruski avanturizam mora imati cijenu", poručio je.

Upitana što bi Zapad trebao učiniti ako Rusija ne bude poštivala obveze iz INF-a, Von Der Leyen nije dala precizan odgovor, nego je istaknula da "što god učinimo, moramo to učiniti zajedno". "Hladnoratovska taktika povuci-potegni nije rješenje", istaknula je.

Oko 600 visokih dužnosnika i stručnjaka raspravlja u Muenchenu o globalnim sigurnosnim izazovima. Među njima je 30 šefova država i vlada, uključujući hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

On je ranije u petak sudjelovao na forumu Kršćansko-socijalne unije na temu "Svijet u neredu-Zašto su važni transatlantski odnosi", a kasnije bi se trebao sastati s glavni tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te govoriti na okruglom stolu o Inicijativi triju mora.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:53