StoryEditor
birokracija

Njemačka vlada usvojila plan za pojednostavljenje procedure promjene spola

Piše fena  /  23.08.2023., 20:19h

Njemačka će smanjiti birokraciju u vezi s procedurom promjene spola nakon što je vlada u srijedu odobrila nacrt o reformi zakona, što je potez koji su pozdravili aktivisti za prava LGBT osoba, ali ga je kritizirala konzervativna opozicija, javlja Reuters.

Njemačka koalicija lijevog centra planira reformu sadašnjeg sistema, koji je zasnovan na Zakonu o transseksualcima iz 1980. godine koji zahtijeva od ljudi da se podvrgnu liječničkom pregledu, kao i skupom i često dugotrajnom sudskom procesu kako bi se promijenio spol.

Prema reformi, koja će biti predstavljena parlamentu, transrodne, interspolne i nebinarne osobe ubuduće će moći da mijenjaju svoje podatke jednostavno posjetom lokalnom matičnom uredu.

Prema novom zakonu ne postoji opće starosno ograničenje, iako će za djecu mlađu od 14 godina roditelj ili staratelj morati podnijeti zahtjev u njihovo ime. 

- Osobe su bile diskriminirane Zakonom o transseksualnosti više od 40 godina. Konačno to zaustavljamo - rekla je ministrica za pitanja porodice Lisa Paus.

Ministar pravde Marco Buschmann izrazio je uvjerenje da će parlament usvojiti reformu.

On je rekao da zakon ne utiče na kućni red u poduzećima, rješavajući zabrinutost kritičara da bi reformirana pravila mogla olakšati muškarcima pristup prostorima određenim samo za žene.

Reforma također nastoji spriječiti nekoliko promjena spola osobe zabranom svake daljnje promjene u roku od godinu dana od prvog postupka.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 06:12