StoryEditor
Amnesty International

Njemačka vlada: "Ne smije se govoriti da Izrael provodi aparthejd nad Palestincima, to raspiruje antisemitizam"

Piše hina  /  02.02.2022., 17:53h
Njemačka vlada kritizirala je danas izvješće organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internationala, koji je Izrael optužio da nad Palestincima provodi aparthejd.

"Mi odbacujemo pojmove poput aparthejda, kao i jednostranu koncentraciju na politiku Izraela. To ne pomaže rješenju bliskoistočnog pitanja", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

"Treba paziti da se nesvjesno ne potpiruje antisemitizam"

On je istodobno naglasio da u trenutku kada se bilježi porast antisemitizma u Europi, treba biti još oprezniji s ocjenama.

"Svatko tko se zalaže za ljudska prava trebao bi paziti da svojim izjavama nesvjesno ne potpiruje antisemitizam", priopćio je predstavnik njemačke vlade.

"Njemačka i dalje odbacuje gradnju novih židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima te se zalaže za rješenje dviju samostalnih država", poručeno je iz ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

Isto tako se ocjenjuje kako neki potezi izraelskih vlasti, poput rušenja palestinskih kuća u okupiranim područjima, "krše međunarodno pravo".

AI: Izraelska politika prema Palestincima je zločin protiv čovječanstva

Amnesty International u utorak je optužio Izrael da nad Palestincima u okupiranim područjima provodi politiku aparthejda temeljenu na "segregaciji, oduzimanju posjeda i isključenju", za koju je rekao da je zločin protiv čovječanstva.

Skupina za ljudska prava sa sjedištem u Londonu rekla je da su saznanja u izvješću od 211 stranica temeljena na istraživanju i pravnim analizama o izraelskoj zapljeni palestinske zemlje i vlasništva, nezakonitim ubojstvima, prisilnom preseljenju ljudi i uskraćivanju državljanstva.

Izrael kaže da se u izvješću, drugome u manje od godinu dana u kojemu AI optužuje Izrael za provođenje politike aparthejda, "učvršćuju i recikliraju laži" skupina za širenje mržnje te da je izvješće osmišljeno da "raspiri vatru antisemitizma".

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 12:48