StoryEditor

NJEMAČKA Vjerski porez uvesti i muslimanskim vjernicima

Piše D  /  26.12.2018., 02:12h

Cilj nam je oslobađanje islama u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU-a Thorsten Frei u razgovoru za dnevnik Die Welt. Zaključio je da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio prvi korak u pravom smjeru, prenosi HRT.

I Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) zauzima se za proces odvajanja islamskog vjerskog života u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva. Stručnjak SPD-a za unutarnjopolitička pitanja Burkhard Lischkarekao je za Die Welt kako vjeruje da bi se time smanjila mogućnost radikalizacije vjernika.

Podrška ideji odvajanja od utjecaja na njemačke džamije preko financija dolazi i od nekih liberalnih vjerskih zajednica, poput nedavno osnovane džamije Ibn-Rušd u Berlinu koja se, među ostalim, zauzima i za ravnopravniji tretman spolova.

Džamije u Njemačkoj pod kontrolom turske udruge, ali i utjecajem zaljevskih država 

Džamije u Njemačkoj koje okupljaju turske vjernike, koji s više od dva milijuna članova čine najveću nacionalnu islamsku zajednicu u Njemačkoj, pod kontrolom su turske udruge Ditib koja je direktno podređena turskoj vladi.
U prošlosti je bilo žestokih kritika na račun Ditiba, među ostalim i zbog toga što su imami tih džamija špijunirali navodne protivnike režima predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana.

S druge strane, postoji niz džamija koje su pod direktnim utjecajem zaljevskih zemalja poput Saudijske Arabije i u kojima se njeguju veoma konzervativne forme islama. U takvim džamijama bili su aktivni i kasniji napadači na SAD 11. rujna 2001., a i napadač na berlinski božićni sajam 2015. pripadao je krugu jedne radikalne džamije.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:53