StoryEditor

Njemačka više nema najmoćniju putovnicu na svijetu, ova zemlja preuzela je tron

Piše D  /  27.02.2018., 08:02h

Europske zemlje imale su najsnažnije putovnice na svijetu. Međutim, nekoliko promjena u viznom režimu određenih država bitno je promijenilo stvari.

Passport Index određuje koje zemlje idu na vrh ljestvice u odnosnu na to koliku putničku slobodu uživaju njihovi građani, piše news.com.au.

Njemačka je veoma dugo bila na prvom mjestu i dominirala cijelim indeksom. Međutim, nedavne diplomatske odluke širom svijeta promijenile su odnose snaga na tablici. Njemačku je s prvog mjesta izbacila - Južna Koreja. Putovnica Južne Koreje smatra se najmoćnijom, a slijedi ju putovnica Singapura.

Prednost im je donio Uzbekistan koji je objema odobrio bezvizni režim. Osim Uzbekistana, prednost im je donijela i Somalija.

Tradicionalno su europske države imale status najmoćnijih putovnica na svijetu, a sada su na "tron" sjele dvije azijske zemlje.

Građani Južne Koreje i Singapura mogu posjetiti 162 zemlje bez vize.

Slijede ih Njemačka i Japan sa 161 zemljom. S druge strane imamo zemlje s najslabijim putovnicama.

Afganistan je zemlja s najslabijom putovnicom, njihovi građani mogu ući u samo 26 zemalja bez vize. Slijede Irak (29), Pakistan (30), Sirija(33) i Somalija(34).

Putovnica BiH se nalazi na 45. mjestu s obzirom da građani BiH bez vize mogu putovati u 103 zemlje svijeta. To je napredak s obzirom da je krajem prošle godine pasoš BiH bio na 46. mjestu svijeta.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 10:14