StoryEditor

Njemačka se protivi izraelskim planovima aneksije dijelova Palestine

Piše D  /  10.06.2020., 07:06h

Maas se obratio novinarima tijekom posjete Izraelu, mjesec dana prije nego što će Berlin preuzeti predsjedanje Europskom unijom, ulogu koja mu omogućava veliki uticaj u rukovođenju politikom EU.

Izraelska nova vlada nacionalnog jedinstva namjerava da pokrene rasprave o širenju suvereniteta nad naseljima na okupiranoj zemlji koju Palestinci žele kao dio svoje buduće nezavisne države.

Plan kritiziraju arapske i europske sile kao najvjerovatniji kraj posustalih napora na ostvarenju mira između Izraela i Palestinaca. Izrael tvrdi da će aneksija biti u skladu s jednostranim planom koji je objavio američki predsjednik Donald Trump u siječnju.

- Ponavljam ovdje njemačku poziciju da izražavamo duboku zabrinutost kao poseban prijatelj Izraela zbog mogućih posljedica takvog koraka - izjavio je Maas novinarima na zajedničkoj pres-konferenciji s izraelskim kolegom Gabijem Ashkenazijem.

Njemačka je u rujnu prošle godine bila jedna od pet europskih zemalja koje su ustvrdile da bi plan aneksije, ukoliko bude proveden, predstavljao teško kršenje međunarodnog prava. Šef europske diplomatije Josep Borrell izjavio je u februaru da takav potez ne bi prošao neosporeno.

Upitan o eventualnim sankcijama EU protiv Izraela, Maas je kazao: „Ja ovdje ne određujem nikakvu cijenu“.

Maas je prvi visoki strani dužnosnik u posjetu Izraelu otkako je nova koalicijska vlada položila zakletvu 17. siječnja, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:16