StoryEditor

Njemačka sama odlučila da će Srbiji zatvoriti granice

Piše D  /  01.07.2020., 07:07h

Druge zemlje kojima Njemačka već od sutra, 2. srpnja, otvara granice bez restrikcija su Australija, Gruzija, Kanada, Novi Zeland, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Nadležni u Njemačkoj redovno će ažurirati ovu listu, što znači da može doći do promjena i kada je riječ o otvaranju granica prema drugim zemljama. Ono što je važno jeste da ulazak u Njemačku ovisi o mjestu gdje je putnik prethodno boravio, a ne o njegovom državljanstvu, prenosi Klix.

Putovanja u Njemačku moguća su iz trećih zemalja koje nisu navedene na prvobitnom popisu, ali pod određenim uvjetima. Podsjetimo da su iz Veleposlanstva BiH u Njemačkoj danas stigle informacija kako će se iz BiH moći ući u Njemačku uz negativan PCR test ili karantenu. Ranije njemačke vlasti nisu priznavale PCR test urađen u BiH.

Crna Gora jedina je zemlja iz naše regije (osim Hrvatske) kojoj Njemačka otvara svoje granice. Na njemačkoj listi sigurnih zemalja i dalje se ne nalazi Srbija, što znači da za one koji putuju u Njemačku iz Srbije i dalje važe propisi o karanteni ili negativnom PCR testu. Međutim, prema jučerašnjoj "bijeloj listi" koju su donijeli europski dužnosnici, državljanima Srbije dozvoljen je ulazak u EU.

Ipak, pored odluke europskih diplomata, svaka članica EU sama za sebe može donijeti listu zemalja kojima otvara granice, što je Njemačka među prvima učinila.

Na temelju odluke njemačkih vlasti putovanja u ovu zemlju moguća su i za sljedeće skupine:

- Državljane Njemačke i državljane drugih zemalja članica Europske unije, zemalja povezanih sa Schengenom (Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska) i Ujedinjenog Kraljevstva;

- Državljane trećih zemalja s važećom dozvolom boravka u Njemačkoj. To se odnosi na članove obitelji državljana trećih zemalja koji putuju u Njemačku radi spajanja s obitelji ili u posjetu obitelji iz hitnih razloga;

- Zdravstvene radnike, istraživače i njegovatelje starijih osoba;

- Strane stručnjake i visoko kvalificirano osoblje čiji je rad potreban u Njemačkoj i ne može se odgoditi ili provoditi u inozemstvu;

- Osoblje koje se bavi prijevozom robe

- Sezonske radnike u poljoprivredi;

- Mornare;

- Strane studente čiji studij se ne može u potpunosti nastaviti izvan Njemačke;

- Osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili traže zaštitu iz drugih humanitarnih razloga;

- Diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i humanitarne radnike;

- Državljane Njemačke koji se vraćaju u svoju domovinu;

- Putnike u tranzitu.

Kada je riječ o zemljama za koje važi pravilo dvotjedne samoizolacije, sve informacije dostupne su na web stranici Saveznog ministarstva unutarnjih poslova.

Devnik.ba

18. travanj 2024 11:36