Article_Top_970x250

Njemačka policija upala u stanove neonacista, uhićeno devetero ljudi

velika akcija

Njemačka policija upala u stanove neonacista, uhićeno devetero ljudi

velj 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto. EPA

Njemačka policija jutros je u nekoliko saveznih pokrajina zbog sumnje u organizirani kriminal izvršila pretrese u stanovima više istaknutih članova neonacističkih skupina, pri čemu je nekoliko osoba i uhićeno.

"Pretresi su izvršeni zbog osnovane sumnje u počinjeno kazneno djelo prodaje narkotika i oružja te pranja novca", priopćio je pokrajinski ured za borbu protiv kriminala u Tirinškoj.

U akciji je do sada uhićeno devet osoba. U pretresima, koji su izvršeni u saveznim pokrajinama Tirinška, Saska-Anhalt i Hessen, sudjelovalo je preko 500 policajaca. Cilj akcije je prikupljanje dokaznog materijala poput skupocjenog namještaja ili automobila.

Javni servis MDR javlja kako je akcija usmjerena protiv pripadnika neonacističkih skupina Turonen i Garde 20, za koje se sumnja da već godinama kontroliraju ilegalnu prodaju narkotika u Tirinškoj. Među osumnjičenima je i jedan poznati odvjetnik, čiji je ured u saveznoj pokrajini Hessen danas također pretresen.

Kako dalje javlja MDR, ove grupe su na području Tirinške kontrolirale i nekoliko bordela.

Policija je do spoznaja o kriminalnim djelatnostima neonacističkih skupina došla preko suradnika ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Pripadnici neonacističkih skupina Turonen i Garde 20 su aktivni i u organiziranju zabranjenih neonacističkih bendova. Protiv njihovih članova su od 2019. pokrenuta 32 istražna postupka.

Dnevnik.ba