StoryEditor

Njemačka pobjeđuje koronu: Nove brojke daju nadu kako stroge mjere djeluju

Piše D  /  06.04.2020., 11:04h

Broj novozaraženih osoba iznosio je 3.667 što je najmanje od 22. ožujka, čime se broj zaraženih povećao s 91.714 na 95.391.  U međuvremenu je broj smrtnih slučajeva skočio za samo 92, što je najmanji broj u posljednjih tjedan dana, prenosi Daily Mail.

Dvije južne savezne države,Bavarska i Baden-Wuerttemberg, koje su najbliže Italiji, najteže su pogođene. U njima su zabilježeno 824 smrtna slučaja od ukupno 1.434 u cijeloj Njemačkoj.

Bavarska je zabilježila gotovo trećinu novih oboljenja u posljednja 24 sata, rekli su iz instituta Robert Koch. Glavni grad Bavarske Munchen je zabilježio ukupno 3.500 slučajeva zaraze i 9 smrtnih slučajeva.

Berlin ima više od 3.600 slučajeva, a Hamburg nešto manje od 3.000. Stopa smrtnosti u Njemačkoj iznosi 1,5 posto, što znači da umre jedna osoba na 67 zaraženih. Iako je taj postotak porastao za 0,5 posto od 26. ožujka, to je i dalje znatno niže od ostalih europskih zemalja (Italija 12,3 posto, Francuska 11,5, Španjolska 9,5).

Berlinski virolog Christian Drosten procjenjuje kako je Njemačka sada sposobna provoditi do 500.000 testiranja tjedno, a zemlja ima bolje znanstvene ustanove od onih u Italiji.

"Njemačka također planira kupiti ‘nevjerojatan‘ broj zaštitnih maski", izjavio je jučer vicekancelar Olaf Scholz. "Trebaju nam velike količine maski i naš cijeli napor u ovih nekoliko dana usmjeren je da ih i nabavimo", kazao je na programu ZDF-a.

Vlasti u Berlinu optužile su SAD da su preusmjerili 200.000 zaštitnih maski koje su trebale stići u Njemačku. Nabavljač 3M je kazao kako je istraga još uvijek u tijeku i da će se naknadno saznati jesu li njemačke vlasti bile prevarene.

Kancelarka Angela Merkel nagovijestila je kako bi mjere protiv koronavirusa mogle trajati do iza Uskrsa, ali i da su te mjere manje stroge nego li u nekim državama.

"Rast potvrđenih novih slučajeva je u opadanju u odnosu na prethodne dane. Još je prerano da bi se definitivno zaključilo da postoji takav trend te je stoga i prerano ublažiti neka stroga pravila koja smo postavili."

16 saveznih država Njemačke složile su se kako će zadržati mjere ograničenog kretanja najmanje do 19. travnja.

Podsjetimo, posljednjih tjedana je Njemačka primala zaražene pacijente iz Italije i Francuske kao znak solidarnosti.

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 09:58