StoryEditor

Njemačka: Necijepljeni protiv ospica ne smiju ići u vrtić i školu

Piše D  /  16.11.2019., 08:11h

Njemački je Bundestag prihvatio zakon o cijepljenju protiv ospica koje je obvezno za djecu, odnosno vrtiće, škole i druge slične javne ustanove, ali i izbjegličke centre, a na snagu će stupiti 1. ožujka 2020. godine. Sva djeca i roditelji morat će dokazati da su cijepljeni, u suprotnom mogu biti izbačeni iz institucije uz povisoku globu od 2500 eura. Isto se odnosi i na djelatnike u tim ustanovama, piše Večernji list.

Protiv samo AfD

Ona djeca koja već pohađaju nastavu moraju do 31. srpnja 2021. dokazati da su se cijepila ili preboljela ospice. Time cijepljenje protiv ospica postaje obveznim s navedenim datumom. Odluka je donesena i više nego dostatnom većinom, 459 je članova Bundestaga glasalo za, 89 protiv, dok je 105 ostalo suzdržano. Savezni je ministar zdravlja CDU-ovac Jens Spahn žestoko branio zakon.

– Riječ je o zakonu koji djecu štiti u najdoslovnijem smislu te riječi. Najviše treba štititi upravo najmlađe – rekao je neposredno prije glasanja Spahn. Njegov je argument takav da se teško s njime ne složiti, a to je da djeca sama za sebe ne mogu zaključiti trebaju li se cijepiti ili ne pa je stoga obvezatno cijepljenje nužno. – Ospice nisu dječja bolest, a ne može ih se liječiti kakvom terapijom. Iznimno su zarazne te izazivaju veliki stres kako za dijete tako i za obitelj – rekao je ministar Spahn.

Za novi zakon bili su demokršćani iz CDU/CSU-a, socijaldemokrati iz SPD-a i liberali iz FDP-a, neki zastupnici lijeve stranke Die Linke te Zelenih ostali su suzdržani, dok su zastupnici AfD-a glasali protiv. Do sada je ove godine u Njemačkoj zabilježen 501 slučaj ospica.

Zaražena 501 osoba

Njemački mediji donose tvrdnju da se ova zarazna bolest posljednjih godina širi jer se ljudi cijepe manje, a ospice su, podsjeća se, iznimno zarazna bolest te nisu bezopasne. U slučajevima oboljele djece mlađe od četiri godine i odraslih starijih od 20 ta je bolest jako često vrlo ozbiljna te je polovica zaraženih 2018. morala biti hospitalizirana. 

Ove je godine, dakle, zaražena 501 osoba, a u protekle dvije zabilježeno je u Njemačkoj ukupno 1500 slučajeva. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Europi je u prvoj polovici 2018. godine od ospica umrlo 37 osoba s time da u tu brojku nisu uključene smrti zbog dugoročnih posljedica ove bolesti. Nakon infekcije u djetinjstvu, upozorava se u tekstu Der Spiegela, raste rizik od pojave meningitisa kasnije u životu. Za Jensa Spahna cijepljenje je zapravo ostvarivanje prava na fizički integritet osobe. – Tako smo iskorijenili velike boginje – rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:32