StoryEditor

Njemačka mora pomoći svojim susjedima u oživljavanju gospodarstva

Piše D  /  13.05.2020., 08:05h

Kako piše Reuters, pozivajući se na iskaze nekoliko sudionika sastanka, Merkel je kazala da je Njemačkoj, kao izvoznoj zemlji, ključno da i njeni partneri u Uniji napreduju, pritom se referiravši i na razgovore o programu oporavka EU-a, čiji razmjeri i financiranje još nisu definirani.

Pritom, Merkel smatra da nikome nije u interesu da samo Njemačka bude snažna nakon krize, prenose sudionici sastanka njene riječi.

Njemačka kancelarka se složila s čelnikom konzervativnog parlamentarnog bloka CDU / CSU Ralphom Brinkhausom da će Njemačka morati transferirati znatno više financijskih sredstava prema Bruxellesu, a u odlučivanje o toj pomoći će biti uključen i Bundestag.

Brinkhaus je ranije rekao da Njemačka želi pomoći svojim partnerima iz EU-a, no da mora znati za što će se milijarde iskoristiti. Pritom, očekuje se da će Europska komisija sljedeći tjedan predstaviti revidirani prijedlog proračuna.

Stručnjak za proračun CDU-a Eckhardt Rehberg na sastanku je upozorio da će se u Njemačkoj vjerojatno tek 2023. razina prihoda od poreza vratiti na prošlogodišnju razinu, dok će prihodi ove godine biti niži za 6,5 posto.

Stopa reprodukcije korona virusa u Njemačkoj pala je u utorak ispod kritične točke jedan na procijenjenih 0,94 nakon što je u ponedjeljak došla do 1,07, objavio je Institut za javno zdravlje i kontrolu bolesti Robert Koch (RKI).

Takozvani broj "R" označava da bi sada u prosjeku 100 zaraženih ljudi zarazilo 94 drugih tijekom perioda od 24 sata, što znači da broj novih zaraza usporava nakon što je rastao početkom tjedna. 

"Zasad ne očekujemo novi trend porasta", rečeno je u dnevnom izvješću RKI-a, kao i to da se ukupan broj slučajeva u Njemačkoj smanjuje.

Potvrđeni slučajevi korona virusa u Njemačkoj porasli su u posljednjih 24 sata za 933 te sada ta brojka iznosi 179.508, pokazale su brojke Instituta. Broj smrtnih slučajeva porastao je za 116 i sada iznosi 7533.

Njemačku se u svijetu promatra kao najuspješniju veliku europsku zemlju po pitanju dosadašnjeg zaustavljanja širenja virusa, među ostalim i zahvaljujući masovnim testiranjima, koja su omogućila djelomično pokretanje ekonomije. 

Kancelarka Angela Merkel redovito je spominjala da stopa reprodukcije korona virusa mora ostati ispod jedan kako bi se spriječilo da zdravstveni sustav ne kolabira. U srijedu bi pred zastupnicima trebala odgovarati na pitanja. 

Merkel, fizičarka čije su se jednostavno elaborirane procjene držale kao modeli znanstvenog pristupa krizi, u ponedjeljak je apelirala na Nijemce da se drže pravila socijalne distance kako bi se usporila pandemija, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:12