StoryEditor
Annalena Baerbock

Njemačka ministrica šokirana nakon posjeta Kini: "Peking sve više postaje sustavni rival"

Piše desk  /  20.04.2023., 09:06h

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u srijedu je opisala dijelove svog nedavnog putovanja u Kinu kao "više nego šokantne" i rekla da Peking sve više postaje sustavni rival, više nego trgovinski partner i konkurent.

Oštre opaske uslijedile su nakon prošlotjednog posjeta Beerbock Pekingu gdje je upozorila da bi bilo kakav pokušaj Kine da kontrolira Tajvan bio neprihvatljiv.

Peking tvrdi da je Tajvan demokratski uređen kao kineska provincija i nikada nije isključio upotrebu sile kako bi otok stavio pod svoju kontrolu.

Baerbock je također rekla da Kina želi slijediti svoja pravila nasuprot međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Peking je zauzvrat zatražio od Njemačke da podrži "ponovno ujedinjenje" Tajvana istaknuvši da Kina i Njemačka nisu protivnici već partneri.

Govoreći pred njemačkim Bundestagom (donji dom parlamenta) u srijedu o svom putovanju u Kinu, Baerbock je rekla da su dijelovi putovanja zaista "bili više nego šokantni".

Ona nije elaborirala detalje, iako je njena primjedba uslijedila nakon što je rekla da Kina postaje sve represivnija iznutra, kao i agresivnija spolja.

Za Njemačku, rekla je, Kina je partner, konkurent i sustavni rival, ali njen utisak je sada "da se aspekt sustavnih rivala sve više povećava".

Dodala je da je Kina najveći njemački trgovinski partner, ali to ne znači da je Peking bio i najvažniji trgovinski partner Njemačke.

Baerbock je također rekao da Kina ima odgovornost da radi na miru u svijetu, posebno koristeći svoj utjecaj na Rusiju u kontekstu rata u Ukrajini.

Ona je pozdravila obećanje Pekinga da neće isporučivati ​​oružje Rusiji, uključujući predmete dvostruke namjene, iako je dodala da će Berlin vidjeti kako će to obećanje funkcionirati u praksi.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:51