Article_Top_970x250

Njemačka ide u lockdown: Merkel se obraća javnosti

koronavirus u svijetu

Njemačka ide u lockdown: Merkel se obraća javnosti

lis 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel obraća se njemačkoj javnosti nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država dogovorila lockdown koji na snagu stupa u ponedjeljak 2. studenog.

Prema novim rigoroznim mjerama koje na snagu stupaju u ponedjeljak, bit će moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstva, javljaju njemački mediji pozivajući se na sudionike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina, koji je počeo u srijedu oko 13 sati.

Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi trebala trajati čitav studeni, prenosi Index.

Trgovine će ostati otvorene, no s ograničenjem jednog kupca na 10 metara kvadratnih, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Na utakmicama Bundeslige neće biti dozvoljena publika, što je također mjera koja bi trebala trajati cijeli studeni.

Škole i vrtići ostaju otvoreni.

Pratite obraćanje uživo:

Tekstualni prijenos

"Ove se odluke donose vrlo ozbiljnoj situaciji. Osim broja infekcija, udvostručen je i broj ljudi na respiratorima. Moramo djelovati odmah", rekla je Merkel na početku presice.

"Najvažniji alat je praćenje kontakata. No zdravstvene vlasti su sada na rubu da mogu jamčiti da će se vršiti to praćenje. Postoji opasnost od gubitka kontrole. Zato su nam potrebni još jedni nacionalni napori u studenom", rekla je.

"Odluke o aktivnostima koje nisu esencijalne moraju biti stroge kako bi vrtići, škole i drugi bitni objekti javnog života ostali otvoreni", dodaje.

"Kafići, klubovi i restorani će biti zatvoreni", rekla je Merkel, dodavši da se zatvaraju i kulturne ustanove te turističke djelatnosti. Najavila veliku injekciju za segmente gospodarstva koji će biti zatvoreni. Riječ je o 10 milijardi eura.