Article_Top_970x250

Njemačka i Francuska dogovorile fond pomoći od 500 milijardi eura

zajedno u krizi

Njemačka i Francuska dogovorile fond pomoći od 500 milijardi eura

svibnja 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Njemačka i Francuska se žele zajednički boriti s posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a u tu svrhu je predviđen fond u visini od 500 milijardi eura, priopćili su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Koronakriza iziskuje izvanredno i jedinstveno ulaganje napora, a Njemačka i Francuska su na to spremne - rekla je njemačka kancelarka Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu nakon sastanka putem videoveze s francuskim predsjednikom Macronom, javlja Al Jazeera Balkans.

Svota od 500 milijardi eura bi bila izdvojena dodatno uz postojeći dugoročni financijski plan Europske unije i bila bi isplaćivana zemljama članicama koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa, prenosi Hina.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o financijskoj pomoći, a ne kreditu. Europska komisija bi ovu svotu trebala financirati preko zajedničkih obveznica.

Ovaj zajednički fond bi se trebao, kako je naglasila Merkel, "smiono, privremeno i ciljano" boriti za izlazak europske ekonomije iz recesije.

- Naš cilj je jasan. Europa će svladati ovu krizu i mi ćemo iz nje izaći ojačani - rekla je Merkel.

I Merkel i Macron su naglasili kako Europska unija u ovoj izvanrednoj situaciji mora posezati i za izvanrednim mjerama. Francuski predsjednik Macron je ukazao na potrebu pojačane nadležnosti EU i u pitanjima zdravstvene politike.

- Na početku pandemije je bilo zastoja u reakcijama Europske unije. To se mora promijeniti - rekao je Macron. U zajedničkoj izjavi se spominje potreba zajedničkog skladištenja medicinskog materijala, kao i jačanje zajedničke proizvodnje.

Njemačka kancelarka je naglasila kako bi se trenutno stanje trebalo iskoristiti za dugoročnu raspravu o budućnosti EU i promjenu ugovora kako bi se omogućila jača integracija EU. "Nacionalna država sama nema budućnosti", zaključila je Merkel.

Dnevnik.ba