StoryEditor
suvišno ili potrebno

Njemačka dobila saveznu povjerenicu za zaštitu životinja

Piše hina  /  12.06.2023., 16:49h

U Njemačkoj je u ponedjeljak dužnost preuzela prva savezna povjerenica za zaštitu životinja Ariane Kari, a njezino imenovanje je kao nepotrebno rasipanje novca kritizirao demokršćanski zastupnički klub.

„Imenovanje savezne povjerenice za zaštitu životinja je suvišno i pogrešno: našim stočarima ne treba još jedna skupa pozicija u vladi koja će im se miješati u posao“, rekao je glasnogovornik demokršćanske Unije CDU/CSU za poljoprivredu Albert Stregemann.

On je rekao da je umjesto nove pozicije mnogo važnije dugoročno financijsko planiranje kako bi stočari mogli prilagoditi svoje štale najnovijim standardima dobrobiti životinja. No, kako je rekao, savezna vlada „blokira trajno financiranje ovog cilja“.

Savezni ministar poljoprivrede Cem Oezdemir (Zeleni) predložio je sredinom svibnja veterinarku i dosadašnju povjerenicu za dobrobit životinja u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg Ariane Kari saveznoj vladi kao prvu povjerenicu na saveznoj razini.

Imenovanje povjerenice na saveznoj razini pozdravile su udruge za zaštitu životinja.

„Ovim imenovanjem je zaštita životinja unutar vlade dobilo neovisni glas, što je već odavno bilo potrebno“, rekao je glasnogovornik organizacije Četiri šape.

Funkcija povjerenika za zaštitu životinje postoji u nekoliko saveznih pokrajina, ali ovo prvo imenovanje na saveznoj razini trebalo bi pridonijeti boljoj koordinaciji ovog pitanja između različitih resursa.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:00