StoryEditor
naoružavanje

Njemačka će kupiti 28 haubica kao zamjenu za naoružanje hitno poslano u Ukrajinu

Piše fena  /  27.03.2023., 17:10h

Njemačka namjerava kupiti do 28 samohodnih haubica za zamjenu naoružanja koje je u Ukrajinu hitno stiglo iz vojnih zaliha prošle godine, navodi se u nacrtu proračuna i čiji je uvid je Reuters došao u ponedjeljak.

Teško oružje tipa artiljerije, kao što su haubice, koje vojni stručnjaci dugo doživljavaju kao oružje prošlosti, učinilo je veliki povratak dok Ukrajina pokušava da odvrati rusku invaziju.

Odbor za proračun njemačkog parlamenta odlučit će o dogovoru o haubicama na sjednici u srijedu.

Vlada u Berlinu Kijevu je isporučila 14 haubica, i prvobitno je namjeravala zatražiti od parlamenta njihovu zamjenu samo na ljeto. Ministar obrane Boris Pistorius krenuo je korak naprijed nakon kritika da zatrpavanje njemačkog vojnog hardvera ide presporo.

Sudeći po nacrtu proračuna, ministarstvo obrane namjerava da nabavi najmanje 10 haubica za oko 180 milijuna eura od njemačkog proizvođača oružja Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i stvori opcije za kupovinu još 18 haubica.

U dokumentu se navodi da ministarstvo namjerava uskoro pokrenuti opcije za nabavku 12 dodatnih haubica kako bi se zamijenilo svo oružje predato Ukrajini i nadoknadilo rezervne dijelove isporučene Kijevu.

Haubica Panzer 2000 jedno je od najmoćnijih artiljerijskih oružja u zalihama Bundeswehra (njemačke vojske). Standardnom municijom može gađati ciljeve na udaljenosti od 30 kilometara i naprednim tipovima municije na udaljenosti do 100 kilometara, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 03:52