StoryEditor
migrantska kriza

Njemačka bilježi rekordan broj ilegalnih prelazaka granice

Piše hina  /  18.01.2023., 20:19h

U Njemačkoj je prošle godine zabilježen rekordni broj ilegalnih prelazaka granice, priopćila je Savezna policija a prenose mediji u srijedu.

„Godine 2022. zabilježeno je 91.986 ilegalnih prelazaka granice, što je najviše vrijednost u posljednjih šest godina“, stoji u priopćenju Savezne policije u čijoj nadležnosti je kontrola državne granice.

Godinu ranije, koja je još uvijek bila u znaku pandemije i smanjenog kretanja ljudi, zabilježeno je 57.637 nedozvoljenih prelazaka granice.

Broj ilegalnih ulazaka u zemlju posebice je porastao u drugoj polovini godine. Najviše ilegalnih prelazaka je zabilježen na njemačko-austrijskoj granici, na kojoj se još od migrantske krize 2015. provode kontrole.

Nagli porast ilegalnih prelazaka zabilježen je i na njemačko-češkoj granici.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Naency Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke) nedavno je, usprkos protivljenju koalicijskog partnera, stranke Zeleni, za daljnjih šest mjeseci produljila kontrole na ovoj šengenskoj granici.

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU kritizirala je politiku njemačke vlade koju krivi za povećan broj ilegalnih prelazaka.

„Statistike Savezne policije dokazuju ono što mi tvrdimo mjesecima, a to je da socijaldemokratsko-zeleno-liberalna koalicija nema pod kontrolom ilegalne migracije“, rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Alexander Throm.

On je ukazao na to da općine i gradovi, koji snose najveći teret zbrinjavanja migranata, ne dobivaju nikakvu pomoć od saveznih institucija.

„Ministrica Faeser još uvijek ne želi priznati da se nalazimo usred migrantske krize“, kaže Throm.

Savezna policija je istodobno objavila kako je prošle godine uhićeno 2.728 osoba povezanih s krijumčarenjem ljudi.

17. travanj 2024 07:56