StoryEditor
ruski predsjednik

Njemačka: "Ako Putin dođe u našu zemlju, uhitit ćemo ga i predati Haagu"

Piše desk  /  19.03.2023., 11:14h

Njemačka ministar vanjskih poslova Marco Buschmann najavio je da će izvršiti nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako on kroči na njemačko tlo. Dodao je da će se u slučaju Putinova dolaska Međunarodni kazneni sud brzo obratiti Interpolu i državama ugovornicama te tražiti izvršenje naloga, piše Yahoo News.

"Njemačka će tada biti obavezna uhititi Putina i predati ga Međunarodnom kaznenom sudu", rekao je ministar. Podsjetimo, Haški sud je prekjučer izdao nalog za Putinovo uhićenje pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.  

Nezakonita deportacija ukrajinske djece 

Međunarodni kazneni sud (ICC), osim za Putina, izdao je nalog i za uhićenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvova-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece.  

Predraspravni suci ICC-a ocijenili su da postoje "opravdani razlozi za vjerovanje da oboje osumnjičenika snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece". 

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 14:16