StoryEditor
Mark Rutte

Nizozemski premijer se ispričao vojnicima koji su bili dio mirovnih snaga u Srebrenici te im uputio zahvalnost i poštovanje

Piše desk  /  18.06.2022., 21:34h

Nizozemski premijer Mark Rutte ispričao se vojnicima koji su tijekom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini kao dio snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) djelovali u zaštićenoj zoni u Srebrenici.

Rutte se danas u jednoj od vojnih baza u Nizozemskoj obratio stotinama veterana koji su bili dio mirovne jedinice Dutchbat (Nizozemski bataljon), poručivši im da nakon skoro 27 godina "neke riječi još nisu izgovorene."

"Uime nizozemske vlade danas se ispričavam svim ženama i muškarcima iz Nizozemskog bataljona. Ispričavam se vama koji ste ovdje i onima koji nisu mogli biti ovdje, uz najveću moguću zahvalnost i poštovanje za to što ste u teškim okolnostima pokušali da činite dobro, čak i onda kada to nije bilo moguće", izjavio je premijer Nizozemske.

Ceremonija je priređena nakon što je prošle godine objavljen izvještaj u kojem su sadržana i iskustva 850 vojnika koji su činili ovaj bataljon. Njime je sugerirano da se oda priznanje vojnicima, jer se od njih tražilo da u "teškim okolnostima urade ono što je skoro nemoguće".

Premijer Wim Kok je 2002. podnio ostavku, jer je vlada oštro kritizirana zbog toga što je poslala vojnike u područje u kojem je trebala zaštititi 30.000 ljudi, a u kojem se dogodio genocid.

Vrhovni sud Nizozemske je 2019. presudio da je ova država djelimično odgovorna za smrt 350 osoba, a koje su ubijene tijekom genocida. UN je kritiziran zbog toga što nije odobrio zračne napade NATO-a kako bi se u srpnju 1995. podržali nizozemski vojnici na tlu, prenosi Al Jazeera English.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:23