StoryEditor
Tineke Strik

Nizozemska europarlamentarka: "Pozivam OHR da Dodiku da kratkoročni ultimatum!"

Piše desk  /  11.07.2023., 11:49h

Europarlamentarka iz Nizozemske Tineke Strik je povodom obilježavanja 28. Europskog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici poručila da plenarni sastanak Europskog parlamenta s pravom odvaja trenutak da oda počast žrtvama genocida.

"Nažalost, ova borba je i dalje prijeko potrebna, pošto se genocid i dalje negira, a ratni zločinci slave u dijelovima zemlje, uključujući i političko rukovodstvo RS-a. Ovogodišnja svečanost je i u vrijeme kada je Milorad Dodik preuzeo novi koraci za pravno odcjepljenje Republike Srpske od ostatka zemlje negiranjem odluka ustavnog suda i podrivanje odluka OHR-a Evuropski parlament je jedinstven u pozivanju na snažan odgovor međunarodne zajednice", rekla je.

On je poručila da su nam potrebne sankcije EU ili grupe Usvojene države članice kako bi se zaustavio Dodikov opasni secesionistički put i čuvala sigurnost i teritorijalni integritet BiH.

"Nadalje pozivam OHR, u bliskoj koordinaciji s međunarodnom zajednicom, da Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza te da ga smijeni s funkcije u slučaju nepoštivanja", rekla je.

Komemoracija na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta planirana je da se održi između 11:30 i 12:00 sati po srednjeeuropskom vremenu, a prenosit će se uživo OVDJE.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 08:59