Article_Top_970x250

Nitko se ne pita što je s osobom koja je to sve snimala: 'Ne znamo što ćemo napraviti, mogla bi proći nekažnjeno'

SNIMKA DJEVOJKE KAKO ŠMRČE SA STOLA IMAT ĆE VIŠE NASTAVAKA

Nitko se ne pita što je s osobom koja je to sve snimala: 'Ne znamo što ćemo napraviti, mogla bi proći nekažnjeno'

stu 18, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Šokantna snimka koja se od utorka poslijepodne proširila Facebookom, a na kojoj je jasno vidljiva ženska osoba koja radi kretnje tijelom karakteristične za konzumiranje kokaina, speeda ili neke druge droge koja se uzima 'na nos' tijekom predavanja na privatnom veleučilištu Vern, lagano dobiva svoj epilog, ali i otvara nova pitanja.

'Usisavala sam puder'

Dekan Veleučilišta Vlatko Cvrtila potvrdio je da je sa studenticom raskinut ugovor o studiranju iako se ona branila tvrdnjama da je samo riječ o performansu i da je na nos usisavala dječji puder.

Arhiva/Cropix

Arhiva/Cropix

On je mišljenja kako čak i simuliranje nečeg takvog, što bi upućivalo na način konzumiranja droge, predstavlja grubo kršenje pravila veleučilišta i akademskih standarda.
U razgovoru za 100posto Cvrtila je kazao kako je suviše irelevantno u kontekst čitave priče dovoditi Vern.

"Čitao sam komentare na portalima, mislim da javnost ima krivu percepciju, da na našem veleučilištu studiraju samo bogata zlatna mladež. To nije točno, mi proizvodimo kvalitetne kadrove koji se po završetku studija, i to u velikom postotku, odmah zapošljavaju. Ali isto tako ne bježimo od novinara, spremni smo se nositi s ovim problemom. On se mogao dogoditi bilo kome i bilo gdje", ističe dekan Cvrtila.

Mišljenja je kako je dobar dio javnosti i pojedinih medija bez argumenata, rezultata istrage i izjava glavne akterke vrlo olako zaključio da je riječ o narkomaniji. Govori kako mu je žao što će takva percepcija vjerojatno i utjecati na život mlade osobe, za koju tek treba dokazati da je koristila narkotike.

"Ne treba ni zanemariti ogroman pritisak i zanimanje javnosti na ovaj slučaj. To samo dokazuje da su problemi s drogom i njezinim konzumiranjem itekako prisutni u našem društvu, ali sada je rješavanje takve problematike dobilo povod i nažalost iskorišten je u razne svrhe", zaključuje govoreći da spomenuta situacija ne može dugoročno utjecati na Vern jer korisnici u njihovu instituciju imaju dugoročno povjerenje.

Je li snimatelj počinio kazneno djelo?

Zanimalo nas je što će biti sa studentom koji je spornu situaciju snimio mobitelom, budući da je korištenje mobitela tijekom predavanja strogo zabranjeno, a štoviše, u konkretnom slučaju se radi o neovlaštenom snimanju druge osobe i plasiranja takvog videomaterijala na društvene mreže, a potom i medije što je u konačnici rezultiralo rušenjem imidža veleučilišta i izvrgavanjem djevojke sramoti.

"To je pitanje koje će rješavati naše povjerenstvo, taj dio istrage još nismo otvorili, ali svakako da je snimka uzrok čitavog problema. Ne mogu ulaziti u razloge zbog kojih je video uradak snimljen, ali pretpostavljam da je riječ o zafrkanciji koja uopće nije zafrkancija i studenti kao da nisu bili svjesni što rade i kakve će to odjeke imati", objašnjava nam Vlatko Cvrtila.

Zbog pojašnjenja prilično konfuzne situacije, za stručno mišljenje konzultirali smo se s odvjetnikom iz Splita specijaliziranim za kazneno pravo koju je vijest o studentici s Verna pročitao ali nije dublje analizirao okolnosti.

"Prije svega treba dobro proučiti interne akte fakulteta. Odnosno je li korištenje mobitelom zabranjeno samo u smislu telekomunikacija. Ako je tako onda se ne radi o neovlaštenom snimanju tim više što se radi o jednoj obrazovnoj instituciji, a ne recimo, privatnom stanu ili uredu i to bez obzira na to što je Vern privatni fakultet.

Povreda privatnosti i neovlaštenog snimanja bi postojala u situaciji da je određeni student snimio studenticu kako nešto šmrče u njezinoj sobi, stanu, kući, dvorištu i zatim to plasirao u javnost. Vern jest privatno veleučilište ali onaj kojeg se snima je tu u statusu studenta i sa samom institucijom osim što je pohađa nema nikakve druge veze.

S druge strane, ako interni akt izričito spominje i zabranu snimanja s mobitelom onda se bez sumnje radi o neovlaštenom snimanju zbog kojeg snimatelj može biti izvrgnut stegovnom postupku od strane fakulteta, a kazneno može odgovarati zbog distribucije snimke i nanošenja duševne boli i izvrgavanju sramoti osobe na snimci. Međutim, to ne mora nužno biti tako jer se može 'izvlačiti' na javni interes. To znači da je počinjenjem jednog kaznenog djela otkriveno počinjenje nekog drugog kaznenog djela koje je po načelima kaznenog prava 'teže' jer je za njega propisana viša kazna zatvora. Tu se počinitelj onog 'lakšeg' kaznenog djela oslobađa jer je svojim djelovanjem, u javnom interesu, otkrio počinjenje 'težeg' kaznenog djela.

Međutim ostaje pitanje je li snimanje djevojke kako šmrče javni interes. To određuje sud. Valja napomenuti i to da treba dokazati da je riječ o narkotiku, jer ako nije, snimatelj će sasvim sigurno ako bude tužen, odgovarati zbog načinjene nematerijalne štete", poručio je odvjetnik za 100posto.

Spornu snimku možete pogledati u videoprilogu:

 Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250